Mezőtúr

2017.09.06. 07:00

Megyei díjat kapott a tárlat Mezőtúron

Felbecsülhetetlen értékű az a gyűjtemény, amely dr. Draskovits Dénes, Mezőtúr korábbi polgármestere tulajdonában van. Az egykori városvezető felajánlotta hasznosításra településének ezt a kincset, a tárlat pedig a napokban megyedíjat kapott.

Dr. Draskovits Dénes (balra) gyűjteményét jutalmazták

Fotó: Mészáros János

– Óriási megtiszteltetés számomra, hogy egyáltalán felmerült a lehetősége, hogy ily módon ismerjék el a gyűjteményemet – mondta Draskovits Dénes.

– Amikor úgy döntöttem, a városnak ajánlom fel az általam összegyűjtött kerámiákat, az vezérelt, hogy szerettem volna, hogy egyben maradjon a teljes kollekció. A tulajdonjoga az enyém maradt, s vállaltam, hogy amíg élek, saját költségemen tovább bővítem, ha rábukkanok valami különlegességre.

– Ezt betartva, a nyitás óta már legalább három új tárlót állítottunk be, s lassan ki is növik ezeket a gyűjtemény újonnan érkező darabjai.

A kiállítás anyaga két nagyobb egységre volt felosztható: a Badár család és tanítványaik munkái, és a főleg XIX. századi népi cserépedények gyűjteményrésze, kiegészítve a jelenkor mezőtúri fazekasságát bemutató darabokkal.

Badár Balázs munkásságát az 1880-as évek használati tárgyaitól egészen az 1939-ig folyamatosan készített változatos dísztárgyakig átfogóan mutatja be a gyűjtemény.

Különösen értékes a hibátlan, illetve szakember által restaurált darabokból álló koronásváza-sor vagy éppen az ez idáig egyetlen ismert ilyen nagyméretű (hatvan centiméter átmérőjű) kulacs. Ifj. Badár Balázs tárgyai közül a klasszikusnak számító „badáros” formákat kell kiemelni.

Badár Erzsébet jóval több kerámia elkészítésében vett részt, mint ahány edény alján szerepel a neve, hiszen édesapjával dolgozva, annak vázáit, tányérjait is karcolta, mázazta.

Dr. Draskovits Dénes (balra) gyűjteményét jutalmazták
Fotós: Mészáros János

– Magam sem tudom, pontosan hány darabból áll a gyűjtemény, de természetesen van köztük néhány, amelyikre különösen büszke vagyok – meséli a város egykori polgármestere, aki több mint négy évtizede „vadászik” a Badár-alkotásokra.

– Mint ahogy arra is, hogy ennek a gyűjteménynek köszönhetően derült fény rá, milyen tehetséges volt Badár Erzsébet is, aki terveivel évtizedekkel előzte meg korát.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!