FRISSÍTVE/SZOLNOK

2017.09.21. 10:30

A miniszterelnök avatta fel a Béres új gyártórészlegét – Galéria

Közel duplájára növeli termelési kapacitását a Béres Gyógyszergyár annak az új üzemnek köszönhetően, melyet tegnap adott át Orbán Viktor miniszterelnök. A 3,2 milliárd forintos fejlesztés egyedi kormánydöntésnek köszönhetően, ötvenszázalékos állami támogatással valósult meg. Képünkön balról jobbra: Szalay Ferenc szolnoki polgármester, Orbán Viktor miniszterelnök és Béres József, a cég elnöke vágja át a nemzetiszínű szalagot.

– Harmadjára vagyok Béres vállalati rendezvényen, aminek az is az oka, hogy bizonyos értelemben én is a családhoz tartozom – kezdte köszöntőbeszédét Orbán Viktor miniszterelnök.

– Hiszen a Béres család tagjai a „nemzet Béresei”, a mindenkori miniszterelnöknek pedig az a dolga, hogy szintén a nemzet béresei közé sorolja magát.

– Miért fontos ez a beruházás egész Magyarországnak? – tehetjük fel a kérdést. Elsőként azért, mert magyar cég fejlesztéséről van szó, ahol magyar vállalattulajdonos ad munkát magyar embereknek.

– Alapvető érdekünk, hogy minél nagyobb számban létezzenek Magyarországon magyar tulajdonban levő nagyvállalatok.

– Fontos azért is, mert ez a gyár családi vállalkozásból nőtt ki. Az ilyen cégeket pedig meg kell becsülni, mert a család mindig erősebb kötődést jelent, mint az üzleti kapcsolatok.

– Ráadásul a Béres Zrt. nem éri be a magyar piaci jelenléttel, hanem külföldön is vállalja a versenyt. Bezárkózó országoknak nincs jövője, az a cég, mely nem elég bátor, hogy megméresse magát nemzetközi térben, nem maradhat talpon.

El is kezdődhetett a termelés a legmodernebb gyártósorral felszerelt új üzemben
Fotós: Mészáros János

– Fontos ez a fejlesztés azért is, mert az állam is támogatta. Meggyőződésem, hogy olyan államra van szükség, mely nemcsak elvesz, hanem elég erős ahhoz, hogy ahol fejlődést, előrelépési lehetőséget lát, segítséget nyújt.

– Az sem mellékes, hogy ez a gyár Szolnokon épült. Hiszen „könnyű” sikert elérni Budapesten vagy az ország nyugati felében. Szolnoknak azonban a rendszerváltás után sok gyötrelmet kellett kiállnia.

– Egy ilyen városban jól teljesíteni, az igazán nagy eredmény. S nem utolsósorban fontos a Béres értékrendszere, üzleti filozófiája miatt. Tudjuk, hogy a modern világban a cégeknek arculatuk van, ezt komoly kézikönyvek tárgyalják. A Béresnek azonban nem arculata van, hanem arca – zárta szavait a miniszterelnök.

A most záruló, 3,2 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően több mint ezer négyzetméterrel, mintegy 38 százalékkal nőtt a létesítmény gyógyszergyártó területe.

Az alap- és csomagolóanyag-, illetve késztermékraktárak területe negyven százalékkal emelkedett. A fejlesztéshez kapcsolódóan üzembe helyeztek számos gépsort és berendezést, s hatvan fővel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Az új üzem és a már megkezdett további beruházások együttesen a megnövekedett hazai- és exportkereslet kielégítését szolgálják.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a megyeszékhely élete és a Béres Gyógyszergyár tevékenysége számos területen fonódik össze.

– Nem véletlen, hogy a cég képviselői közül hárman is – idősebb Béres József, a gyár korábbi igazgatója, Vajda József, a napokban pedig a jelenlegi igazgató, Bischof Zsolt – átvehették már az egyik legrangosabb elismerésünket, az Ezüst Pelikán díjat – mondta Szalay Ferenc.

– Természetesen fontosak a cég által teremtett munkahelyek és a befizetett iparűzési adó is, mellette azonban a fontos rendezvényeink, kezdeményezéseink mellé is odaáll a Béres.

Erről az elköteleződésről beszélt Béres József elnök is, aki hozzátette:

– Atyám immár negyvenöt éve hozta létre a Béres-cseppet, mely azóta hungarikummá vált. Azóta azon dolgozunk, hogy valódi értéket teremtsünk a minőség, tudományosság, megbízhatóság és tisztesség jegyében.

A Tisza összeköt

Édesapám a Tisza partján nőtt fel, Szolnok talán azért is volt oly kedves számára, mert a folyó miatt otthon érezhette magát – emelte ki dr. Béres József, a Béres Zrt. elnöke honlapunk kérdésére válaszolva. – Ez a város befogadta őt, sétány őrzi nevét a Tisza partján, elsők között kaphatta meg az Ezüst Pelikán díjat is. A gyárunk immár 22 éve települt ide, s az elmúlt időszakban mintegy hétmilliárd forintos fejlesztést hajtottunk végre, jelenleg 277 főnek adunk munkát. Ezzel a beruházással is elköteleztük magunkat a szolnoki gyár fejlesztése, a „szolnokiságunk” mellett.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!