Múltidéző

2017.09.28. 15:30

Múltidéző, régi hírek a megyéből – van, amire emlékszik?

Kicsit visszamegyünk az időben és megnézzük, régen milyen hírekkel szolgáltak ki minket a megyénkben.

Forrás: Szolnok Megyei Néplap

Elsőként 1988 szeptemberébe kalauzoljuk vissza olvasóinkat. Megnézzük, hogy milyen hírek, illetve milyen események voltak akkoriban. Lesznek olyan cikkek is, amelyek talán emlékeket idézhetnek fel önökben. Ha esetleg így történne és van róla bármilyen fényképük, kérjük, küldjék el a [email protected] email címre „múltidéző” tárgy jelöléssel.

1988. szeptember 5., hétfő, Újszász

Újszászon ekkor épült meg az első kollégium a MÁV és Volán anyagi támogatásával.

„Új kollégiumot vettek birtokukba hétfőn a Szolnok megyei Újszászon az ottani Autóforgalmi És Közlekedési Szakközépiskola diákjai. A hatvanegy millió forint költséggel emelt épületet a Szolnok Megyei Állami Épitőipari Vállalat másfél év alatt hozta tető alá.

Andrikó Miklós felavatja a Hotel Studentet (Fotó: K. E.)
Forrás: Szolnok Megyei Néplap

Létrehozásához a megyei tanács, a MÁV vezérigazgatóság valamint öt alföldi Volán Vállalat nyújtott anyagi segitséget. Az új kollégium kétszáz középiskolásnak biztosítja a tanulás feltételeit.”

Még ugyanebben az évben, ugyanazon a napon egy hősről olvashattunk:

„Életmentő Emlékéremmel tüntette ki a Minisztertanács Récsányi József kiskörei lakost, aki 1988. július 3-án a tiszafüredi szabadstrandon egy bajbajutott család segítségére síetett. Látta, hogy egy házaspár, s vele együtt egy kismegyermek egy műszaki hiba miatt kerekét vesztett vizitraktorról a vizbe zuhant.

Mivel a felnőttek úszástudása is hiányos volt, mindhárman közvetlen életveszélybe kerűltek. Récsányi József motorcsónakjával azonnal a segítségükre sietett, és sikerült is neki csónakjába emelnie a Tiszában vergődő ijedt embereket. A lélekjelenlétet, helytállást követelő tettéért adományozott kitüntetést hétfőn Szolnokon Mohácsi Ottó, a Szolnok Megyei Tanács elnöke adta át.”

Cikk forrás: MTI

Szolnok pedig Olajbányász Kupát rendeztek 1988. szeptember 2-án pénteken.

„Remek csapatokat, illusztris ellenfeleket vár az Olajbányász SE kézilabda-szaK- osztálya a hét végén sorra kerülő, immár hagyományos Olajbányász Kupára, amit idén is a Bányásznapra időzítettek.

A nagyhírű Dynamo Berlin az NDK, a Jugovity Kác pedig Jugoszlávia kézilabdasportjának reprezentánsaként lép a Tisza- ligeti sportcsarnok parkettjére, a hazai első osztályú mezőnyből pedig a Tatabányai Bányász, a Várpalotai Bányász és az Elektromos együttese fogadta el a szervezők meghívását. Az egyetlen másodvonalbéli csapat éppen a szervezőké lesz a mezőnyben...”

„...Mi várható ebben az erős mezőnyben az NB I B éllovasától, a vendéglátók együttesétől? A tisztes helytállás mellett az mindenképpen, hogy erős ellenfelek ellen gyakorolhatja azt a játékot, ami a bajnokságban — valljuk meg férfiasán — eddig még erősen akadozott. Jó erőpróba lesz, a nézők számára ped'g remélhetőleg jó szórakozás...”

A tornát végül a Jugoszláv csapat nyerte 28-24 a Dynamo ellen.

Forrás: Szolnok Megyei Néplap (1988)

Szoljon.hu szerkesztősége

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!