NYUGDÍJASOK A MUNKAERŐPIACON

2017.09.10. 11:25

A nyugdíjasok munkabéréből csak a 15 százalék személyi jövedelemadó vonható le

A nyugdíjas-szövetkezetek születésével újfajta foglalkoztatási forma jött létre a nyáron, mely iránt megyénkben is nagy az érdeklődés. A kezdeményezéstől sokat remélnek a döntéshozók, többek közt gyógyírt a hiány­szakmák okozta munkaerőpiaci űr betöltésére. Honlapunkat Nagy Gábor szövetkezeti elnök tájékoztatta a részletekről.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

– A nyugdíjas-szövetkezetekről szóló törvény az öregségi nyugdíjjal rendelkező álláskeresők részére tesz lehetővé egy, a korábbiaknál rugalmasabb és jövedelmezőbb munkavállalási lehetőséget – részletezte a nyugdíjasok foglalkoztatásának egyik fő előnyét Nagy Gábor, a Keleti Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke.

Elmondta, augusztus közepén kezdték meg munkájukat az ország első szövetkezetei, és nincs ez másként megyénkben sem.

– Az első munkáink várhatóan néhány héten belül elindulnak, itt elsősorban fizikai munkákat fogunk kínálni – taglalta, s hozzáfűzte, a későbbiekben adminisztrációs és szellemi foglalkozások is gyarapítják majd a repertoárt.

Térségünk hiányszakmáinak egy részét is az iskolaszövetkezetekéhez hasonló foglalkoztatási formával szeretnék enyhíteni.

– Kerestünk már meg cégeket a megyében és jelenleg is folyamatban vannak tárgyalásaink. A cégek részéről is élénk az érdeklődés, hiszen tapasztalható, hogy egyes területeken jelentős munkaerőhiány alakult ki, melyet a nyugdíjas-szövetkezetünk nemcsak betanított munkák terén képes orvosolni, hanem a hiányszakmákban is – fejtette ki a vezető.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock

Nagy Gábor a nyugdíjas-szövetkezethez történő csatlakozás feltételeiről is beszámolt.

„Az öregségi nyugdíjjal rendelkező álláskeresők tagként léphetnek be a szövetkezetbe, ezer forintos vagyoni hozzájárulás befizetésével.”

– Ezt követően akár már másnap lehetőségük van munkát vállalni.

– Amennyiben a későbbiek során a nyugdíjas tag úgy dönt, hogy már nem kíván tagja lenni a szövetkezetnek, természetesen ezt a vagyoni hozzájárulást visszakapja – ismertette, majd kitért a munkavállalás egyéb részleteire is.

„Eddig, ha valaki nyugdíjasként vállalt volna munkát, azt csak ugyanolyan kötöttségek mellett tehette meg, mint az aktív munkavállalók, tehát szigorú munkaidőben és komoly adóterhekkel.”

– Ezzel szemben a nyugdíjas-szövetkezetekre hasonló előírások vonatkoznak, mint az iskolaszövetkezetekre. Így a nyugdíjas munkavállalók éppen annyit dolgozhatnak, amennyit szeretnének – ha ez heti öt nap, akkor öt nap, ha csak kettő, akkor kettő. Ezenfelül egyes munkáknál van lehetőség a négy-, illetve hatórás munkavégzésre is, a szokásos nyolcórás mellett – emlékeztetett.

Közterhek szempontjából a közelmúltban nagy változások léptek életbe.

„A nyugdíjas munkavállalók bruttó munkabéréből csak a tizenöt százalék személyi jövedelemadó vonható le, így magasabb nettó munkabért kapnak kézhez, mint egy „átlagos” munkaviszony esetén”

– tájékoztatott.

A kelet-magyarországi régió vezetője szerint nem csupán a pénzkereseti forrást szolgálják a nemrég megalakult nyugdíjas-szövetkezetek, hanem számos munkavállalónak a mindennapok rendszerét, rutinját adhatja vissza újra a rugalmas keretek közti munkavégzés.

Hol lehet érdeklődni?

Az új megyei és a regionális lehetőségekről a Keleti Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet szolnoki, Boldog Sándor István körúti irodájában értesülhetnek a nyugdíjasok.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!