Mutasson példát unokáinak

2017.10.18. 17:26

Ezen Ön is elgondolkodik majd – a halálos balesetek felénél 60 év felettiek vesztették életüket

Számos veszély leselkedik ránk közlekedés közben, történjen az gyalogosan, kerékpárral vagy autóval. Hatvan év felett pedig mindez meghatványozódik. A tragédiák megelőzése érdekében a rendőrség egy olyan interaktív közlekedésbiztonsági programot szervezett, melyre az országban eddig még nem volt példa.

Több idős embert is érdekelt a tegnapi program és vett részt az előadásokon. A vállalkozó kedvűek a gyakorlatban is próbára tehették tudásukat

Fotó: Csabai István

Közel száz hatvan év feletti vett részt a „Mutasson példát unokáinak!” elnevezésű programon, melynek nyitórendezvényét kedden tartották a megyei rendőr-főkapitányság épületében.

A statisztikai adatok is alátámasztják, hogy számtalan balesetben jelennek meg a hatvan év felettiek részesként vagy okozóként, hisz egy bizonyos életkor felett lassulnak a reflexek és még a figyelem is lankadhat.

Idén huszonöten vesztették életüket megyénk közútjain, közülük tizenketten hatvan év feletti korosztályba tartoztak.

A rendőrségi akció célja az ismeretek felfrissítése, és hogy megelőzzék az idősek áldozattá válását, hisz mint az Szitár Ferenc ezredes, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes megnyitóbeszédében elhangzott, minden család ékköve a nagymama és a nagypapa, akikhez mindig a megnyugvás örömével tudunk hazamenni.

Az érdeklődők előbb a megyei közlekedésrendészeti szakterület kiemelt fővizsgálójától, Kocsis Krisztián századostól hallhattak a „veszélyes” járművekről és a balesetek elkerülésének lehetőségeiről. Mindezt hat, már megtörtént baleset példáján mutatta be.

A második előadó, Kardos József megyei vezető mentőtiszt az életkori sajátosságokat taglalta a hallgatóságnak, többek között a gyakoribb magas vérnyomást és szédülést, romló memóriát, látást és hallást, valamint a lassan gyógyuló sérüléseket.

Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy az idősebb korosztály hatványozottan veszélyeztetettebb, ha balesetekről van szó.

Ezután a mentőtiszt a hallgatóság bevonásával magyarázta el, mit tegyünk a különféle sérülések esetén.

Bana Béla, az Index Autósiskola oktatójának elméleti tudást felfrissítő előadása után a vállalkozó kedvűek a gyakorlatban is próbára tehették tudásukat a közúti forgalomban, egy oktató irányításával.

Az előadásokat meghallgatók között olyanok is akadtak, akiknek már több mint ötvenöt éve van jogosítványa.

A hatvannyolc éves Mádi Sándornak már ötven éve van vezetői engedélye és még mindig aktívan vezet.

– Egy hete érkeztünk haza Horvátországból, kilencszáz kilométert vezettem oda és kilencszázat vissza, balesetmentesen, viszont még egyszer már nem vállalnám be. Az ötven év alatt egyébként, amióta vezetek, mindössze egy koccanásos balesetem volt – árulta el honlapunknak Sándor.

– Hasznosnak tartottam az előadásokat, mert napi vezetés egyfajta rutin, de rengeteg a változás. Mivel én katonatiszt voltam, megtanultam a segítségnyújtást, de azért csak felejt az ember, így jó volt feleleveníteni a régi tudásomat.

Több idős embert is érdekelt a tegnapi program és vett részt az előadásokon. A vállalkozó kedvűek a gyakorlatban is próbára tehették tudásukat
Fotós: Csabai István

 

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületétől is érkeztek érdeklődők, hiszen ők sok közlekedési problémával szembesülnek, az elektromos kerékpárok pedig különösen veszélyesek rájuk nézve, melyre Kocsis Krisztián külön ki is tért az előadásában.

Láposi István, a mozgássérült klub egyik tagja társaival érkezett az előadásra. Habár most műkarja miatt nem ülhet volán mögé, negyvenkét évig vezetett balesetmentesen, és reméli, hogy ismét alkalmasnak találják a vezetésre, és újra kormányt ragadhat.

István egyébként igen hasznosnak találta az előadáson elhangzottakat, hisz mint mondta, ebben a korban már figyelmetlenek az emberek.

Nem vezet autót, de többször mentett már életet

Pálinkás Imrénének, aki szintén végigülte az előadásokat, nincs jogosítványa, viszont többször mentett már életet.

– Egyszer egy balesetet szenvedett motorosnak segítettem. A többiek el akarták mozdítani, de megmondtam, hogy senki ne nyúljon hozzá, mert még nagyobb kárt okozhatnak vele.

– A motoros orra és a szája tele volt alvadt vérrel, majdnem megfulladt, ezért egy zsebkendővel belenyúltam és megtisztítottam a száját, majd oldalra fordítottam a fejét. Amikor a mentősök kiértek azt mondták, hogy ezzel megmentettem az életét – idézte fel az akkor történteket Pálinkás Imréné.

– Egy másik esetben pedig a bevásárlás alkalmával esett össze egy férfi. Mindenki azt gondolta, hogy részeg, de én tudtam, hogy agyvérzése van. A kórházban aztán bebizonyosodott, hogy igazam volt. A férfi családja nagyon hálás volt, hogy megmentettem az életét – mondta az idős nő, aki azért vett részt a rendőrség programjában, hogy még többet tanuljon.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!