JÁSZSÁG

2017.10.10. 19:55

Rendkívül nagy szükség lesz a szakképzett munkavállalókra

Jól képzett szakemberekre egyre nagyobb szüksége van az ipari vállalkozásoknak, a diákok pályaválasztási döntéseit azonban elenyésző mértékben befolyásolják a munkaerőpiac folyamatai.

Forrás: shutterstock

A Jászberényi járás általános és középiskoláinak vezetői a napokban szervezett tanácskozáson egyeztettek arról, hogy milyen eszközökkel mutathatnák be hatékonyabban a szakképzési lehetőségeket a fiataloknak.

Sem a szakmunkások megbecsültsége, sem munkakörülményei nem járultak hozzá a rendszerváltás idején, hogy az átalakuló társadalmi viszonyok mellett az általános iskolából kikerülő diákok az ipari szakképzés különböző területeit válasszák – hangzott el a fórumon, amelyről lapunkban korábban is beszámoltunk.

A tanácskozás résztvevőinek véleménye szerint ez a helyzet negyedszázad alatt alapvetően megváltozott ugyan, de erről sem a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, sem pedig szüleiknek nincs megfelelő információjuk.

Márpedig a munkaerőpiac olyan gyökeres átalakulás előtt áll, amelynek végigviteléhez rendkívül nagy szükség lesz a szakképzett munkavállalókra – mutatott rá a jelenlévő Pócs János országgyűlési képviselő.

A jászberényi önkormányzat kérdőíves felmérése alapján – amit a város polgármestere, dr. Szabó Tamás ismertetett – a diákok csak mintegy tíz százaléka mondta azt, hogy a középiskola választásakor tanárai véleményét is figyelembe vette. Jóval nagyobb arányban hatott rájuk a kortárs csoportok, az internet, illetve szüleik véleménye.

Forrás: Shutterstock

Látható, hogy milyen nehéz a feladata a diákok készségeivel, képességeivel tisztában lévő, jövőjükért felelősségüket érző pedagógusoknak.

A felszólalók véleménye szerint nincs más mód, mint a hosszú távú gondolkodás, amelyben jelentős szerepet kap a példaadás, a személyes megtapasztalás lehetőségeinek megteremtése.

Ilonka Zoltán a jászboldogházi általános iskola igazgatója kiemelte, a fiatalok jó része a nyolcadik évfolyam befejezésekor még nem tudja azt, hogy „mihez kezdjen magával”, egyszerűen azért, mert keveset lát a világból, amit pedig lát, annak jó része virtuális, a digitális eszközük közvetítésével érkezik hozzá.

A pedagógusok ilyen helyzetben nem tehetnek mást, minthogy minél többet mutatnak meg számukra a munka világából is, cégek, vállalkozások, műhelyek felkeresésével, illetve a gyakorlati oktatás kiterjesztésével.

Külföldi tapasztalat is jó lehet

A Jászsági Általános Iskola főigazgatója, Pesti Péter elmondta, hogy a kötött, mintegy 90 százalékban rögzített tanterv keretei mellett nehéz megtalálni a munkahelyek világának bemutatását célzó lehetőségeket, mindenesetre úgy vélte, hasznos lehet a külföldön látottakat is alkalmazni ezen a területen, mind a gyakorlati oktatásban, mind a pályaválasztás előkészítésében.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!