ABONY/SZOLNOK

2017.10.26. 17:27

Vajon milyen lehet a katonai tesi? Az abonyi gimiben ilyen is van!

Rendre kiváló eredményeket ér el az abonyi Kinizsi Pál Gimnázium diákcsapata a szolnoki helikopterbázis által szervezett haditornán, melynek nagy hagyományai vannak a megyeszékhelyen.

A megméretés egyik legizgalmasabb állomása a lövészet volt

Fotó: Mészáros Géza

Az iskola és a katonai léte­sítmény a tehetséges ta­nulók érdekében fűzné szorosabbra kapcsolatait.

– Négy főből álló fiúcsapatunk, Balázs Máté, Tóth Sándor, Tóth Zoltán és S. Tóth Szabolcs állhatott fel a dobogó harmadik fokára a szolnoki eseményen, s lányaink is szép eredményeket értek el… – mesélte boldogan Kavecsánszkiné Pál Erika intézményvezető, aki elmondta, iskolája már nem először nevezett a rangos katonai vetélkedőre.

– Immár harmadjára látogattunk el a tornára, mely idén több mint húsz csapat részvételével zajlott. A programon való folyamatos szereplésünk pedig nem véletlen, hiszen már négy éve tartja szem előtt az iskola a katonai készségek oktatását – húzta alá az igazgatónő, majd a torna részleteiről is beszámolt.

– Gránátdobás, fegyverrel történő váltófutás, valamint történelmi totó és egészségügyi feladatok alkották a verseny főbb részeit – ismertette.

Megtudtuk, a gimnázium profiljában már évek óta kiemelt szerepet kap a honvédelmi szellemiség.

– Intézményünkben katonai alapismereteket is oktatunk, s ezen tantárgy keretében katonai testnevelésszakkörön vehetnek részt a diákok, mindezt azért, hogy fizikai kondíciójuk a messze menőkig biztosított legyen – taglalta, s elárulta azt is, pedagógiai programjukat korábban aszerint alakították át, hogy abba jól beleilleszkedhessenek a katonai tanulmányok.

A megméretés egyik legizgalmasabb állomása a lövészet volt
Fotós: Mészáros Géza

A honvédelmi terület és a diákok felkészültsége valószínűleg tovább erősödik majd az abonyi intézményben, mely már jó ideje kiemelkedő kapcsolatokat ápol az MH 86. Szolnok Helikopter Bázissal.

– November 21-én ugyanis együttműködési megállapodás aláírását tervezi a Ceglédi Tankerületi Központon keresztül a gimnázium és a szolnoki katonai létesítmény.

A honvédség és az iskolánk közti kapcsolattartóként kiemelkedő tevékenységet végez Mádi Lajos alezredes – mondta el Kavecsánszkiné Pál Erika, majd hozzáfűzte, az intenzívebb kapcsolatfelvétel célja pedig nem más, mint a diákok katonai képzésének segítése mellett a gyakorlati ismeretek hatékonyabb átadása és azok elmélyítése.

Számos téren segít a bázis

Novemberben immár harmadik alkalommal írnak alá együttműködési megállapodást a felek, melynek értelmében folyik a szakmai munka az iskolában. A megegyezésről szóló iratot dr. Koller József bázisparancsnok, Fodor Gábor tankerületi igazgató és Kavecsánszkiné Pál Erika igazgatónő hitelesíti majd.

– A bázis támogató csapata számos téren segíti munkánkat, így a nyílt napokon, a haditornaversenyeken, a térképészet rejtelmeinek tanítása során, de szemléltető eszközöket is biztosítanak számunkra – részletezte az igazgatónő.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!