2017.10.07. 16:29
A kolbász után a perec és a birkapörkölt is híressé teheti Túrkevét
A hagyományos kevi kolbász után a közeljövőben a kevi perecet és természetesen a különleges ízvilágú kevi birkapörköltet is felterjesztik majd HÍR-védjegyre, amely a későbbiekben európai oltalom alá vételt is jelent majd számukra.

A birkapörkölt is HIR-védjegyes lett
Fotó: Mészáros János
Mint ismeretes, a HÍR-védjegyprogram, mint nemzeti minőségrendszer, elismeri és a termelők, előállítók és csoportosulásaik minőségrendszerhez való csatlakozását támogatja.
A minisztérium által működtetett pályázati rendszer célja a programmal a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeink és élelmiszereink ismertségének növelése, a gyártóik piaci lehetőségeinek bővítése, valamint a HÍR-gyűjtemény hasznosítása és bővítése.
A hagyományos terméket előállító közösségek világnapja alkalmából még 2014 decemberében alakult meg a HÍR-védjegyes termelők, előállítók, csoportosulások képviselőinek közössége, a HÍR Védjegyesek Klubja.

Fotós: Mészáros János
Túrkevéről mind ez idáig egyetlen ilyen termék, a kevi kolbász került be a körbe, ezt követheti a kevi perec és a birkapörkölt is.
Szilvási Zsuzsa