JÁSZKUNSÁG

2017.10.01. 16:30

Merre kiránduljunk ősszel a megyében?

Kikapcsolódásra vágyik? Térképezze fel a megye természeti értékeit!

A Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek már töviről-hegyire ismerik a megyében fellelhető természeti látnivalókat, ám érdemes ezekre a helyszínekre néhány évente újra ellátogatni. Hátha bölcsebben, tapasztaltabban más szemmel nézzük megyénk értékeit!

Arborétumokban, árterekben, természeti értékekben egyértelműen bővelkedünk, ezek pedig – mondhat bárki bármit – ősszel a legszebbek. Ki ne szeretne a csodálatos színek között, a hulló őszi levelek alatt sétálni egy nagyot, vagy letenni a plédet egy hatalmas tölgy alá és piknikezni egy jót a családdal.

Íme, 5 tuti tipp, amivel nem lőhetünk mellé:

Tiszakürti Arborétum

Az egész évben látogatható, 60 hektáros, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartotó Tiszakürti Arborétum telis-tele van kocsányos tölgyekkel, mezei juharral, platánnal, magyar kőrissel és fenyőfélékkel.

A dendrológiai gyűjteményükben jelenleg 1500 különböző fajt számlálnak.

Forrás: tiszakurt.hu

A szőke folyó mellett húzódó arborétum legnevezetesebb fája a hármas platán, melyet vélhetően a természet alkotott három csemete egymás mellé telepítése után.

Sétautak, pihenők, padok, fedett és nyitott területek és egy kilátó csábítják kirándulásra a látogatókat.

A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzethez tartozó Tiszakürti Arborétum 2005 óta Országos Természetvédelmi Terület.

Tiszaigari Arborétum

A könnyen megközelíthető, 34-es főút mentén húzódó botanikus kert egész évben nyitva áll a látogatók előtt.

Az arborétum a 2016-2017-es években elvégzett felújítás és növényállomány-fejlesztés után már új pompájában várja a kirándulni vágyókat.

Forrás: hazaivadasz.hu

A kertben számos fafaj megtalálható, köztük a tiszafa, páfrányfenyő, duglászfenyő, szerb luc, kolorádói jegenyefenyő, amerikai mocsárciprus, bükk és szelídgesztenye tagjai, emellett pedig 17 tölgyfajra is rálelhetünk.

1976-ban az arborétumot országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították.

Körös ártér, Kunszentmárton

A Körös ártér szintén természetvédelmi terület, amely a Kettős-Körös és a Sebes-Körös összefolyásától egészen Szelevényig, mintegy 6580 hektáron fekszik. Az ártér a Körös-Maros Nemzeti Park része.

Ez egy olyan természeti érték a közelben, melynek ökoszisztémája igazi ritkaságnak számít az országban.

Forrás: gyomaendrod.com

A folyamatosan vizes és párás környezet miatt a vízi növényzet is nagyon gazdag. A holtágakat is érdemes meglátogatni, hiszen egyedülálló madárvilággal rendelkeznek.

Vízi túrázásra, sátorozásra, horgászásra és pihenésre is alkalmas a terület, melyen akár több napon keresztül is barangolhat a kíváncsi kiránduló.

Jásztelek-Pusztamizse Természetvédelmi Terület

Ezen a területen az egyik legnagyobb érdekesség a Holt-Zagyva déli részénél található, az egykor Portelek felé menő lóvasút hídja, amin még a síneket is láthatjuk.

A természetvédelmi vidék legnagyobb része erdő, amely leginkább 300 évnél is idősebb ártéri tölgyesekből és keményfás ligeterdőkből tevődik össze.

Forrás: hotek.hu

Emellett védett növények és ritka madárfajok is tarkítják a környezetet, még a „repülő drágakő”, a jégmadár is rendszeresen megfordul errefelé, de fekete gólyával és csuszkával is találkozhatunk. Ami pedig még izgalmasabb, hogy a parton sétálva akár mocsári teknősökkel is összefuthatunk.

A 71 hektáros árteret 1994-ben helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánították.

Bige-fertő, Kunhegyes

A védett terület három település, Kunhegyes, Karcag és Kunmadaras határában fekszik, mintegy 75 hektáron. A Bige-fertő több száz évvel ezelőtt igazi, álomba illő vízivilág volt, hiszen egykoron itt folyt a Kakat-ér vize. Azonban a mocsárvilág mára kiöregedett, kiszáradt és fertő vált belőle.

Az igazi alföldi táj egyik legjellemzőbb elemei, a kunhalmok is fellelhetőek itt. A kunhalmok öt-tíz méter magas és húsz-ötven méter átmérőjű, félgömb alakú, mesterséges képződmények.

Ha az Alföldön dombot látunk, könnyen lehet, hogy egy kunhalomba botlottunk. Ez például a tiszafüredi Rózsa-halom.
Forrás: nimfea.hu

A hármas határhalom, a Gergely-halom is itt található. E halom előtt még ma is látható a Hortobágyra vezető hajóút egyik kilométerköve.

A kunhalmok nagy része határhalom, őrhalom, sírhalom vagy temetkezőhely volt, melyek ma már – a teljes területtel együtt – természetvédelmi oltalom alá tartoznak.

B. Zs.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!