JÁSZKUNSÁG

2017.10.10. 09:34

Szeptemberben rengeteg eső hullott, de az átlaghőmérséklet nem volt szokatlan

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság – másfél megyényi – működési területére szeptemberben átlagosan 93,9 milliméter csapadék hullott, ami több mint kétszerese a sokéves 9. havi átlagnak.

Az ősz első hónapjának 16,2 fokos havi átlaghőmérséklete azonban megfelel a sokéves szeptemberi értéknek – írta a Kötivízig honlapján Laczi Zoltán sajtóreferens.

Az eső zöme 5 nap alatt hullott le. A legtöbb esőt, 121,9 millimétert Kisújszálláson mérték, ami majdnem háromhavi mennyiségnek felel meg. (Augusztusban ugyanitt csupán 28 millimétert regisztráltak.)

A legszerényebb mértékű égi áldás Kunhegyesre (75,9 mm) és Jászkisérre (77,3 mm) jutott, de az is jóval meghaladja az ilyenkor szokásost. A 24 óra alatt lehullott legnagyobb csapadékot illetően azonban Karcagé az elsőség, ahol 20-án 40 milliméter zúdult a településre.

Az elmúlt hónapban Szolnokon 16,2 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet jegyezhettek fel, ami pontosan azonos a sokéves szeptember havi átlagértékkel. A leghűvösebb napon (30-án) reggelre 5,1 fokra hűlt a levegő, míg az ősz első napján, a legmelegebb időszakban 33,6 fokig kúszott fel a hőmérő mutatója.

A nap 182,3 órán át sütött a hónap folyamán. A lehűlés egyébként szeptember 17-én érte el térségünket, ettől kezdve a napi átlaghőmérséklet – két nap kivételével – 15 fok alá csökkent, ami a fűtési idény kezdetének egyértelmű jele.

Cz. N.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!