Jászkunság

2017.10.31. 19:55

Az év ezen szakaszában gyakran riasztják a tűzoltókat a temetőkbe – figyeljünk a mécsesekre!

November elején évről évre előfordulnak temetőtüzek vagy olyan lakástüzek, amelyeket kegyeleti gyertya okozott.

Megyénkben is minden évben történik egy-két kisebb-nagyobb eset, szerencsére azonban az utóbbi években nagy, pusztító erejű tűz nem keletkezett.

Mindenszentek idején és az azt követő halottak napján gyertyát gyújtunk azokért, akik már nem lehetnek közöttünk. A temetők mellett sokan otthon is gyertyákkal, mécsesekkel emlékeznek meg, emellett egyre többen töklámpást is készítenek.

Az évnek ebben a szakaszában gyakran riasztják a tűzoltókat temetőben keletkezett tűzhöz vagy olyan lakástűzhöz, amelyet kegyeleti gyertya okozott.

– November első napjaiban évente átlagosan húsz olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, ahol kegyeleti mécsesek vagy koszorúk okoznak tüzet – mondta el honlapunknak S. Tóth Anikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

– Az esetek többségében néhány ezer forintnyi kár keletkezik, de minden évben előfordul, hogy egy kegyeleti gyertya okoz lakástüzet, ami pedig már jelentős kockázatot hordoz. A tűzesetek oka, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el.

– A keletkező lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek. Megyénkben is minden évben előfordul egy-két kisebb-­nagyobb eset, ezeket azonban általában helyben meg tudják fékezni.

– Szerencsére az utóbbi években nagy, pusztító erejű tűz nem történt, tavaly azonban előfordult olyan eset, hogy nemcsak a koszorúba, hanem a sír melletti tujába is belekaptak a lángok – emlékezett vissza a szóvivő.

Tavaly október végén Nagykörűben magasra csapó lángokra lett figyelmes a helyi temető egyik síremlékénél Duró József rendőr főtörzsőrmester és a vele szolgálatban lévő polgárőrök, amikor ellenőrzést végeztek. Kiderült, hogy egy tuja kapott lángra és a tüzet vélhetően a bokor alján elhelyezett, égő műanyag mécsesek okozhatták.

A rendőr és a polgárőrök azonnal megkezdték a tűz oltását és rövid időn belül elfojtották a lángokat. A meggyulladt bokron kívül más rongálódás nem keletkezett, a sírkő és a fejfa sértetlen maradt – kaptunk akkor tájékoztatást az esetről Szabó Zita megyei rendőrségi sajtószóvivőtől.

S. Tóth Anikótól megtudtuk, hogy mindenszentek előtt a katasztrófavédelem munkatársai is rendszeresen ellenőrzik a sírkerteket, hogy megelőzzék a temetőtüzek kialakulását.

A temetőkben, a halloweeni kellékekben is okozhatnak bajt a gyertyák
Forrás: Shutterstock

– A megye szinte valamennyi nagyobb temetőjét végigjárják a tűzoltók és felveszik a kapcsolatot a temetőgondnokokkal is. Ellenőrzik, hogy rendben van-e az éghető anyagok elhelyezése, hogyan vannak elkülönítve a hulladéknak szánt tárolók, valamint található-e oltóvíz, vagyis kút a közelben.

– A temetőellenőrzések során eddig nem találtak hiányosságot – tette hozzá a szóvivő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a sírkertekben keletkezett tüzek megelőzhetőek azzal, hogy a szabadban csak mécsestartóban lévő mécsest gyújtunk meg, és ezeket a sírtól való távozás után eloltjuk.

A halloween alkalmából készített töklámpásokat és kegyeleti gyertyákat pedig olyan biztonságos helyre kell rakni, ahol nem gyulladhat meg a közelükben semmi.

Czakó Nóra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!