TISZA-TÓ

2017.11.20. 19:56

A kerékpárosokat a vadászok és a horgászok váltják a Tisza-tónál

Már javában zajlik a téli üzem a tározó körül, Kiskörén készenlétben állnak a jégtörő hajók, a vízszint pedig fokozatosan csökken.

A Tisza-tó egyik vonzereje a kerékpározási lehetőségek széles tárháza, ehhez egyébként minden feltétel adott

Fotó: Ujvári László

Eltűntek a családok, baráti társaságok, kevesebb a kerékpáros a tó körüli gátkoronán. Ez már a vadászok, horgászok, túrázók és kirán­dulók időszaka.

Mint arról korábban beszámoltunk, november 6-án megkezdődött a Tisza-tó őszi leürítése, idén egy lépcsőben állítják be a téli vízszintet.

– Ez régi hagyomány. Minden szeptember végén Kiskörén tartunk egy téli vízszintegyeztető tárgyalást, ahová minden, a Tisza-tó hasznosításában és működésében érdekelt szervezetet, szakembert meghívunk.

– Ilyenkor megbeszéljük, milyen vízszint lenne ideális – kezdte lapunk megkeresésére Fejes Lőrinc, a Köti­vízig kiskörei szakaszmérnöke.

Az elmúlt években nemegyszer akadt példa kombinált téli vízszintre, mely azt jelenti, hogy először egy alacsonyabb vízállással kezdenek, majd néhány nap múlva kicsit emelik a vízszintet. Ettől azonban eltér az idei gyakorlat, a vízszint egylépcsős beállítása történik meg a napokban, idén nincs alacsonyabb vízállás.

– Ez egy fokozatos, folyamatos vízszintcsökkentés. Az idei téli vízszint 610–620 cm között mozog – ismertette a szakember.

Mint megtudtuk, télen az alacsonyabb vízállásra vagyon- és árvízbiztonsági okokból van szükség. Ebben az időszakban egy magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontból nagy kockázatot jelent.

A tározott víztérfogat minden centiméteréhez közel egymillió köbméter víz, illetve jegesedés esetén, ezt megközelítő mennyiségű jégtömeg tartozik. Az elmúlt télen tapasztalhattuk, mekkora vagyonbiztonsági kockázatot jelent egy pusztító jeges ár.

A téli hónapok egyéb újdonságot, változást is hoznak a Tisza-­tónál élők, főként a horgászok életében. Már a tavalyi főszezon jelentős részében voltak zárva a tó körüli gátkapuk, idén áprilistól már csak a kerékpárosok járhattak át rajtuk, az autósok pedig visszakényszerültek a közutakra.

– Ez volt a lezárt gátsorompók első teljes szezonja. Úgy tűnik, a helyiek elfogadták az új helyzetet. Akik korábban reklamáltak vagy kifogásolták a lépésünket, mára alkalmazkodtak. Tavaly többször előfordult, hogy megrongálták a gátkapukat, idén kamerarendszerrel vettük elejét a hasonló eseteknek – magyarázta Fejes Lőrinc.

A Tisza-tó egyik vonzereje a kerékpározási lehetőségek széles tárháza, ehhez egyébként minden feltétel adott
Fotós: Ujvári László

Korábban számtalan panasz érkezett azzal kapcsolatban, hogy vannak, akik áruszállításra, személyszállításra, közúti közlekedésre használták a töltést. A rosszabb minőségű közutakat próbálták kiváltani, ezzel viszont veszélyeztették a turistákat, a töltésen megforduló kerékpárosokat és horgászokat, többször veszélyhelyzet alakult ki.

A vízügyi igazgatóság lépését visszaigazolták az idei statisztikák: döbbenetes számban fordultak meg kerékpárosok a Tisza-tó gátkoronáján. A kiskörei vízlépcső üzemi hídján – a mérések szerint – 30 479 kerékpáros haladt át eddig idén, mely ötvenszázalékos növekedés az előző évhez képest.

Tavaly még az számított szenzációnak, hogy a kerékpárosok száma éppen átlépte a húszezret. A honlapunk által megkérdezett turisztikai szolgáltatók és kikötők kivétel nélkül egyre duzzadó kerékpáros forgalomról számoltak be, a kölcsönzött kerékpárok száma szinte mindenhol jelentős növekedést mutatott.

Emellett úgy tűnik, a horgászok többsége is üdvözli vagy elfogadja az új rendszert. Bár a legtöbb megkérdezett pecás névtelenül nyilatkozott lapunknak, többségük egy álláspontot vall. Eleinte vonakodtak megbarátkozni a gépjárműforgalom korlátozásával, de elismerik, hogy azóta kevesebb a baleset, nincs annyi konfliktushelyzet.

Megszokás kérdése a lezárás

– A horgászhelyek továbbra is megközelíthetők a közút felől, csak indulás előtt kisebb tervezést igényel a menetrend összeállítása. De ez csak megszokás kérdése – mondta a negyvenéves Zsolt, aki évek óta rendszeresen jár Egerből horgászni. Bevallása szerint eleinte szkeptikus volt, de mára elfogadta a korlátozást, aminek nagy előnye, hogy csak november elejéig él, azóta viszont ismét szabad az út.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!