TISZAJENŐ

2017.11.30. 11:30

Kóbor kutyák is vadásznak Tiszajenőn – anyagi kárt okoznak a vadásztársaságnak

Hétvégente vadászatokat tart a Tisza Vadásztársaság. Apróvadat – nyulat, fácánt –, illetve hajtással vaddisznót igyekeznek puskavégre kapni.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Nem lehetetlen azonban, hogy még aranysakált is sikerül elejteni, már volt, aki látott egy példányt, vetette fel Puskás Béla Csaba polgármester, aki egyben a vadásztársaság elnöke is.

Nagyobb gondot jelentenek azonban a kóbor kutyák, melyekből rengeteg van a környéken, és előszeretettel kapnak rá a vadakra. Mint Puskás Béla Csaba is rámutatott, igaz ugyan, hogy legtöbbjük elég kis termetű, de csapatosan nagyon ügyesen tudják hajtani a vadat.

Több olyan elpusztult őzet is találtak már a környéken, melynek a hátsó részét összeharapdálták.

A kutyákat az állatvédelmi szabályok szigorítása óta nem lehet levadászni, viszont kártételük elég nagy anyagi veszteséget jelent a társaságnak.

Hiszen a megölt állatokat hasznosítani nem tudják, legfeljebb csaliként rókára, mutatott rá a Tisza Vadásztáraság elnöke.

Sok olyan eb is van egyébként a környéken, amely valójában nem is gazdátlan, hanem egyszerűen csak kiszökik, főként az egyes

tanyákról.

Illusztráció
Forrás: Shutterstock

Belterületen rendszeresen befogják, szerződésük van egy kecskeméti állatvédelmi alapítvánnyal, melynek munkatársai minden évben huszonvalahány állatot gyűjtenek be és szállítanak el, ám ez állatonként huszonhárom ezer forintjába van az önkormányzatnak.

A faluban egyébként mintegy öt-hatszáz kutya van, korábban az is nagy probléma volt, hogy a többség nem oltatta be, chipeztette, az ebösszeírás óta azonban sokat javult a helyzet.

Kovács B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!