KUNHEGYES

2017.11.20. 14:40

Kunhímzéssel készült terítők kerültek a kunhegyesi református templomba (galéria)

Amikor a hagyomány és a vallás találkozik. Talán így is fogalmazhatnánk Kunhegyessel kapcsolatban. A református egyház mindig meghatározó volt a város életében, mely az építészetben és a művészetben is megmutatkozott.

Ennek szellemében a reformáció ötszázadik évfordulójára is különös módon tették színessé. Kunhímzéssel készült templomi terítőgarnitúra került az Alföld katedrálisaként emlegetett református templomba.

– Október 29-én vettük használatba az új terítőgarnitúrát, melyet a közmunkaprogram keretében helyben készítettek, tizenhárman dolgoztak a hagyományos templomi textilgarnitúrán – mutatta az új terítőket Nagy Kálmán református lelkész.

– Az alapanyagköltséget adományokból fedeztük. Büszkék vagyunk rá, hogy akik ezen dolgoztak, mindenki helyi – folytatta.

A nyolcdarabos garnitúra több mint fél évig készült, kellett egy terítő a szószékre, egy az úrasztalára, két futó, valamint zsoltártartó és terítő a Mózes-székekre. A nagyközönség október 29-én láthatta először az új textíliákat, de ez a nap másról is szólt.

– Többes ünnep volt, hiszen a hálaadás és az úrvacsoravétel mellett ekkor tartottuk a választói közgyűlést. Megtörtént a presbitérium megválasztása, mely érvényes és eredményes volt – mondta a lelkipásztor.

Nagy Kálmán lelkész mutatja az új garnitúrát.
Fotós: Ujvári László

A régiek közül sokan lettek újraválasztva. Huszonnégy presbiter és pótpresbiter, valamint főgondnok kapott bizalmat. Utóbbi tisztséget továbbra is dr. K. Tóth András helyi ügyvéd tölti be, aki 1984 óta főgondnoka a Kunhegyesi Református Egyházközségnek. Most vasárnap tartották az új presbitérium ünnepélyes fogadalomtételét.

A reformáció emlékére rendezett programsorozat tovább folytatódott. Két nappal később került sor a refor­máció emlékünnepségre, ahol az iskola tanulóival együtt körülbelül 5-600 fő jelent meg.

Nagy Kálmán elmondása szerint nem gondolta volna, hogy egy hétköznap este ekkora tömeg fog összegyűlni a templomban. Hasonlóan népszerű volt a szolnoki Bartók Béla Kamarakórus hangversenye, amelyre ugyancsak több százan voltak kíváncsiak.

U. L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!