JÁSZKUNSÁG

2017.11.29. 17:24

A téli madáretetés fontos szabályai – ha nyáron etettük őket, ne télen hagyjuk abba

A madáretetés fő szezonja az első fagyok után kezdődik, több hónapon keresztül is tarthat, és számos fajt érint.

Éppen ezért az egyik legfontosabb, összetett madárvédelmi tevékenységnek tekinthető, amiről Urbán Sándor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Helyi Csoportjának elnöke beszélt honlapunknak.

A téli madáretetés mára már általánosan elterjedt, ismert gyakorlattá vált. Szolnokon is számos állatbarát él ezzel a lehetőséggel, hisz a városban járva, mindenfelé madáretetőket látni.

A segíteni akaró lakókat még az sem tartja vissza, ha épp társasházban élnek, ilyenkor ugyanis az erkélyekre szórják ki a magokat. Így tesznek például a vasútállomás környékén található négyemeletes épületekben élők is, de a Várkonyi tér térségében is sokan gondoskodnak a madarakról.

Olyat is látni a városban, hogy a földre, a házfalak tövébe szórják ki az eleséget vagy teszik ki kis tálkákba.

A felhasználható eleségek fajtáiról, a felkínálás módjáról és az etetéssel járó előkészületekről Urbán Sándor honlapunk kérdésére elmondta, korábban az etetés célja az volt, hogy segítsünk a madaraknak átvészelni a téli időszakot.

Az emberek azonban túlzásba vitték a segítő szándékot és már egész évben etetik a madarakat, még nyáron is, melynek káros hatásai vannak az állatokra nézve. Ebben az évszakban ugyanis maguknak kellene megkeresniük a táplálékukat.

Éppen ezért a nyári szezonban semmiképpen nem szabadna eleséget kitenni a madaraknak, és télen is csak akkor, amikor nagyon hideg van.

– A madáretetés akkor időszerű, amikor kimondottan kemény, hideg tél van, vagyis mínusz 15–20 fok, mely havazással is párosul. Ha pedig a 25–30 centiméter vastag hótakarón még az ónos eső is jégpáncélt képez, akkor tényleg indokolt az etetés – magyarázta Urbán Sándor.

– Szintén fontos, hogy ha egyszer elkezdjük etetni őket, akkor nem szabad azt abbahagyni, ugyanis az rosszabb, mint ha egyáltalán nem etetnénk. A madarak ugyanis hozzászoknak a bőséghez, ahhoz, hogy korlátlanul rendelkezésükre áll a táplálék, és ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, kellemetlen meglepetés éri őket.

– Akár pusztulásukat is okozhatja, ha nem találnak táplálékot. Ha mi magunk nem tudunk gondoskodni az etetésükről, mert például elutazunk pár napra, akkor bízzunk meg valakit, hogy folytassa az etetést, amíg nem vagyunk otthon – javasolta a szakember.

Urbán Sándortól megtudtuk, hogy a madarak döntő többségének a természetes tápláléka a rovar, azonban ha szükséges, elfogyasztanak mást is.

Ez alapján a madáreleségek három fő csoportba sorolhatók.

Ezek egyike az olajos magvak, például a napraforgó, a tökmag, de a dióbél is, melyeket azonban lehet kombinálni más táplálékokkal is. Ma már iparággá nőtte ki magát a madáretetés, így kedvünkre válogathatunk az üzletekben a kifejezetten madarak számára készített eleségek között.

Ezek egyike a faggyú és mag keverékéből álló, úgynevezett madárgolyó vagy cinkegolyó, mely szintén jó táplálék.

– Az eleségek másik csoportja az állati zsiradék. Nagyon fontos azonban, hogy nem szabad olyan zsiradékot kitenni a madaraknak, amely már nagyon avas vagy fűszerezett, tehát sózott, paprikázott. Ezek ugyanis a halálukat okozzák.

– Olyan zsiradékot tegyünk ki, amely még emberi fogyasztásra is alkalmas. Ha nem tudjuk összeolvasztani, olyan hálócskadarabokba tegyük bele, amelyben a déligyümölcsöket árulják, majd akasszuk ki egy faágra, így a madarak könnyen tudnak belőle étkezni.

– Emellett a madarak gyümölcsöket is szívesen fogyasztanak, ezért szórjunk ki nekik almát, gyümölcshulladékot. Ez persze nem azt jelenti, hogy penészes, rothadó darabokat, hanem konyhai hulladékot.

– Ez akár zeller, zöldség és sárgarépa is lehet – sorolta Urbán Sándor, aki felhívta a figyelmet, hogy tilos a madaraknak péksüteményeket és kenyérféleségeket adni.

Illusztráció
Forrás: Shutterstock

Ezek ugyanis idővel bepenészednek, erjedésnek indulnak, és könnyen begygyulladást okozhatnak, amelytől a madarak el is pusztulhatnak.

Az, hogy az eleséget hol kínáljuk, például a talajon, felette vagy az ágak közé felrakva, attól függ, hogy melyik madár hol táplálkozik a legszívesebben. Az énekesmadaraknak – ide tartoznak a cinegék, a pintyek, a süvöltők, a zöldike és a kenderike – elsősorban fák ágaira kiakasztva érdemes kitenni az eleséget.

A magevőknek a földre szórjuk a táplálékot, de bokrok közelébe, hogy a mindig lesben álló és támadásra kész házi macska elől gyorsan be tudjanak ugrani a menedéket jelentő ágak sűrűjébe. A rigóféléknek sem szükséges fára akasztani az eleséget, ugyanis soha nem járnak cinegeetetőre, így nekik is a földre szórjuk ki a magokat, gyümölcsöket.

– Fontos azonban, hogy hómentes, csapadékmentes helyre tegyük az eleséget. Ne dobáljuk ki a húsz centis hóba, mert nem találják meg a madarak, és az este kidobált élelem másnapra kopogósra fagy.

– Arra is figyeljünk oda, hogy lehetőleg napsütötte helyre tegyük ki a táplálékot, ahol a madarak is jól érzik magukat. Ne a ház árnyékába szórjuk, tehát ne a ház északi oldalát használjuk erre a célra, mert ott sokkal hűvösebb van, akár 10–12 Celsius-fokkal is hidegebb lehet, mint a déli oldalon.

Fontos az időpont is

Ha igazán segíteni szeretnénk a madaraknak, az etetés időpontjára is oda kell figyelnünk.

– A legalkalmasabb a délelőtt tíz és délután három óra közötti időszak, főként a déli órák. A madarak ugyanis ilyenkor a legaktívabbak és leginkább ilyenkor táplálkoznak.

– Előtte még úgymond el vannak gémberedve az éjszakai hidegtől, viszont ilyenkorra már „észhez térnek”, kiengednek, és keresik is az élelmet. Éppen ezért ne a kora hajnali vagy a késő esti időszakot válasszuk az etetésre – hangsúlyozta Urbán Sándor.

Czakó Nóra

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!