Túrkeve

2017.11.07. 06:58

Vége a hajnalig tartó tivornyáknak Túrkevén – csendrendeletet hoztak a sok panasz miatt

Hangoskodó fiatalok, szétszórt hulladék, összetört utcabútorok. A hétvégi bulikat követően rendszeresen érkeztek a panaszok a szórakozóhelyek látogatói miatt az önkormányzathoz. Ezt elégelte meg a képviselő-testület, és november 1-jétől szigorította a nyitvatartási rendet.

Az összetört kukafedelek pótlása folyamatos munkát adott a közfoglalkoztatottaknak, mutatja Magos Vilmos alpolgármester

Fotó: Mészáros János

Szigorították a szórakozóhelyek nyitvatartási rendjét a városban. Novembertől korábban kell zárniuk, s így talán kevesebb panasz érkezik a környékben lakóktól.

– Hosszú időn keresztül sok panasz érkezett a szórakozóhelyek közelében lakóktól városszerte – tudtuk meg Vida Tamás polgármestertől.

– Ezek lényegében azonosak voltak: a vendégek hangoskodnak, ittasan kárt okoznak, nem lehet tőlük aludni, pihenni. Mindezt mi is érzékeltük az önkormányzatnál, hiszen rendszeresen előfordult, hogy az újonnan kihelyezett utcabútorainkban kárt tettek. A fából készült kukáink tetejét például gyakorlatilag hetente kellett pótolnunk.

– A közmunkaprogramunkban van olyan dolgozó, aki szinte csak ezek gyártásával foglalkozik. Így végül úgy döntöttünk, szigorítunk az előírásokon. A környékben tudunk olyan településről, ahol sokkal szigorúbban szabályozzák ezt a kérdést, úgy vélem, a mi rendeletünk még az enyhébbek közé tartozik.

– Bár az előterjesztés első változatában még szigorúbb szabályok szerepeltek, végül a testület azt a döntést hozta, hogy a vendéglátóhelyek éjfél és reggel 5 óra között nem tarthatnak nyitva. Kivételt képez ez alól a péntek és a szombat éjszaka, hiszen szombatonként és vasárnaponként hajnali kettő és öt óra között kell zárva tartaniuk a szórakozóhelyeknek.

– Természetesen hallottunk az új szabályozásról, s nem gondolom, hogy ez érdemben érezhető lesz a forgalmunk alakulásán – mondta kérdésünkre válaszolva az egyik főút melletti kocsma pultosa.

– Az eredeti változat nagyobb érvágást jelentett volna számunkra, hiszen ha az lép életbe, már éjfélkor be kellett volna zárnunk minden nap, még hétvégén is. Így viszont csak az éjszakai órák maradnak ki.

Az összetört kukafedelek pótlása folyamatos munkát adott a közfoglalkoztatottaknak, mutatja Magos Vilmos alpolgármester
Fotós: Mészáros János

 

– Elméletileg mi kettőkor zártunk eddig is, de ha a vendég maradni akart, mi is tovább maradtunk. Mostantól hétköznap éjfélkor, hétvégén kettőkor szigorúan záróra lesz. Őszintén szólva, sokszor ez nekünk, dolgozóknak is kedvezőbb, hiszen olykor igen fárasztó néhány vendég miatt hajnalig a pultban állni.

– A változások leginkább a fiatalok esetében okozhatnak problémát, hiszen az utóbbi években jellemzővé vált, hogy egyre később indultak bulizni, sokszor csak éjfél körül érkezett egy-egy társaság. Most legfeljebb majd korábban kezdik, ha ugyanannyi ideig akarnak szórakozni.

A rendezvényekre nem vonatkozik

Fontos tudni, hogy a most életbe lépett rendelet hatálya nem terjed ki minden eseményre. Így például a közoktatási intézmények által szervezett rendezvényekre, a Kevi Juhászfesztivál napjaira, a Város Napjára, augusztus 19–20-ára, esküvők, lakodalmak helyszínére, illetve a szilveszteri rendezvényekre.

Az üzemeltetőnek egyébként a rendezvényt legalább tizenöt nappal a tervezett időpont előtt be kell jelentenie a kereskedelmi hatóságnak.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!