FEGYVERNEK

2017.12.09. 15:26

Akár kétszáz kóbor eb is lehet egyszerre Fegyvernek utcáin, de már dolgoznak a megoldáson

„Van olyan, hogy itt autóval megjelennek a szomszédos településről, öt-hat kutyát kidobnak, aztán elhúznak.”

Fotó: Fodor Orsolya

– Mondjuk, ezt a Hársfa utcait megismerem – mutatja egy járókelő a falkába verődött kóbor ebeket Fegyvernek főutcáján.

Ahogy más településeken, itt is gondot okoznak a gazdátlanul kóborló jószágok, egyszerre akár százötven-kétszázan is lehetnek az utcán, és sokszor agresszívak.

– Már lassan nem merek kimenni a temetőbe – panaszkodik egy középkorú asszony is – ott is sok van belőlük, tartok tőlük, sőt, a sírokat rendszeresen kikaparják.

– Valóban gondot okoznak a településeken a kóbor ebek, hiszen tényleg előfordult már, hogy más településről is idehoztak belőlük, és elég sok itt is a felelőtlen állattartó – mondja Fegyvernek jegyzője.

– Az utcán járkáló ebek legalább fele igazából nem is kóbor – hangsúlyozza dr. Pető Zoltán.

– Az a baj, hogy sok ingatlan körül például nincs is kerítés. Van lehetőségünk bírság kiszabására, de igazából nehéz az utcán kó­borló kutyákat beazonosítani, mert sokban nincs csip, de még biléta vagy nyakörv sem, így nem tudjuk, kié a kutya. Ez itt a fő probléma.

– Volt már rá példa, hogy egy korábban az utcán kó­borló kutyát megláttunk egy udvarban, bementünk. Az ingatlan tulajdonosa erre azt mondta, nem az övé az állat, ő csak most adott neki enni. Mivel nem volt azonosítója, hiába tudta mindenki, hogy az övé, mi ezt nem tudtuk rábizonyítani – meséli a jegyző.

Fotós: Fodor Orsolya

Az önkormányzatnak ráadásul a befogott kutyák elszállíttatása állatonként több tízezer forintba kerül, így azt tervezik, hogy a jelenleginél olcsóbb, és gyorsabban dolgozó szolgáltatóval kötnek szerződést.

– Azt várjuk ettől, hogy a kutyák elszállítása és befogása jobb ütemben történik majd meg. Ez egy rugalmasabb feltételrendszerben dolgozó önkormányzati cég, és az árszabása is kedvezőbbnek ígérkezik a korábbinál. Nekünk havonta húsz kutyával kellene csökkentenünk a lészámot ahhoz, hogy a település ne így nézzen ki.... – teszi hozzá a szakember.

Ha a képviselő-testület is rábólint, az új céggel várhatóan januártól kezdődhet az együttműködés.

Molnár-Révész Erika

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!