SZOLNOK

2017.12.15. 07:00

Szeretné megmenteni mások életét? – Szolnokon járhat elsősegély-tanfolyamra

A csecsemő-újraélesztés, a babák elsősegélye rendszeresen előkerülő téma napjainkban. Fontosságáról nem is lehet eleget beszélni, hiszen a gyors reagálás életet menthet.

Pusztai János nem csak beszél a helyes technikáról, azt rendre meg is mutatja

Fotó: Mészáros János

– Újraélesztés esetén határozottan és bátran kell cselekedni – halljuk minden ezzel kapcsolatos fórumon. A gyors reagálásnak köszönhetően sokkal nagyobb esélye van a betegnek a túlélésre. Ha pedig kisgyerekekről, csecsemőkről van szó, különösen fontos a lélekjelenlét.

Pusztai János mentőtiszt, szakoktató rendszeresen tart elsősegély-tanfolyamot a legkisebb gyermekekre szakosodva Szolnok különböző pontjain.

Mint azt érdeklődésünkre elmondta, eredményesnek tekinthetők az ilyen oktatások, hiszen az elmúlt nyolc-tíz évben lényegesen emelkedett a sikeres újraélesztések aránya.

– Ehhez nagyban hozzájárul a szülők, családtagok felkészültsége – emelte ki Pusztai János.

– Fontos, hogy merjenek cselekedni, bármennyire is ijesztőnek tűnik a helyzet – tette hozzá a rutinos szakember.

Az ilyen tanfolyamok során elméleti és gyakorlati alapszintű felkészítést kapnak a megjelentek. Életkor szerint halad az oktatató, sorra veszi a leggyakoribb gyerekkori baleseteket. Szó esik a megelőzésről is, és hogy milyen elsősegélycsomagot érdemes otthon tartani, ha kisgyermek is van a családban.

– Tudatos volt az oktatáson való jelenlétünk – kezdte Gebei-Fekete Brigitta, aki férjével együtt vett részt az egyik ilyen tanfolyamon.

– Úgy gondolom, hogy ez a tudás minden leendő anyukának és apukának biztonságot ad.

Mint azt Brigitta elmondta, külön pozitívumnak élték meg, hogy ki lehetett próbálni az újraélesztést egy gyakorlóbabán. Az oktatás végére úgy érezték, nagyon hasznos volt a tanfolyamon való részvétel, hiszen nem sokat tudtak eddig a babák elsősegélynyújtásáról, de most már sokkal magabiztosabban várják januárban érkező első gyermeküket.

Azt is elárulta, hogy a hétköznapokban terhestorna-foglalkozásokat tart, így lehetősége volt a vendégeinek is ajánlani a tanfolyamon való részvétel lehetőségét.

Dr. Pásztor-Jordán Ildikó is hasonlóan vélekedik az elsősegély-oktatások fontosságáról.

– A férjemmel már korábban elhatároztuk, hogy szeretnénk részt venni egy ilyen jellegű elméleti és gyakorlati képzésen – mesélte.

Mint elmondta, az előadáson sok megdöbbentő és olykor tragikusan végződő esetről hallottak, ami kismamaként különösen megérintette, de egyben rámutatott az elsősegély ismeretének rendkívüli fontosságára.

Pusztai János nem csak beszél a helyes technikáról, azt rendre meg is mutatja
Fotós: Mészáros János

– Ha bekövetkezik a baj, nem szabad tétlenül nézni, pánikba esni, hanem rögtön cselekedni kell, és ehhez megkaptuk a kellő felkészítést – tette hozzá.

Azt is hozzátette, hogy az általános ismeretekkel tisztában volt, de a csecsemőkre vonatkozó speciálisabb szabályokat most sajátította el.

– Minden leendő, és kisgyermekes szülőnek csak ajánlani tudom, mert rengeteg fontos dolgot tudtunk meg.

A lépések helyes sorrendje:

A gyermek-újraélesztés lépései, ha észleli a bajt:

– szólítsa meg, alkalmazzon erős bőringert arcon vagy mellkason;

– ellenőrizze a légzést (tíz másodperc alatt két légzés a megfelelő);

– segítség kérése, légutak felszabadítása;

– légzés vizsgálata tíz másodpercig;

– öt befúvás;

– keringés vizsgálata;

– mellkas összenyomása

(ha mindkét életműködés hiányzik, két befúvás, tizenöt mellkasösszenyomás az arány).

Hutter Zsófia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!