SZOLNOK

2017.12.29. 19:50

A család kiemelt szerepét vallják a közösség tagjai – minél többeknek segítene az új rend

Még nyáron alakult új rend Szolnokon, mely a fiatalokat és a munkáscsaládokat állítja a középpontba. Munkájukról és tapasztalataikról a közösség két tagja, Pataki Attila és Katona Andrea mesélt honlapunknak.

Katona Andrea és Pataki Attila fontosnak érzik a misszió segítését

Fotó: Mészáros János

– Szegedről kerültem Szolnokra, most kezdtem itt a harmadik évemet, mint hitoktató. Életem a fiatalokkal való foglalkozás… – emlékezett vissza Pataki Attila, aki egy újonnan alakult rend tagjaként is tevékenykedik már a megyeszékhelyen.

– Hivatalosan nyáron alakult meg a rendünk, mely a Boldogasszony Missziója nevet viseli – avatott be, majd elmondta, bár modern rendhez tartozik, fontosak számukra a hagyományos értékek is.

– Mi nem arra helyezzük a hangsúlyt, hogy kolostorban éljünk, hanem, hogy családjainkban tevékenykedjünk. Rendünk visszanyúl a régi nagy szerzetesrendek gyökereihez is, hiszen ezek célkitűzéseiből merítettünk.

– Közösségünk tevékenysége mindenekelőtt azért újszerű, mert a családos embereknek is kínál olyan életformát, amit a családban is meg lehet élni.

– Mivel többek közt a fiatalokra koncentrálunk, így azt mondhatom, hasonló elveket vallunk, mint például a szaléziak vagy a piaristák – taglalta.

Megtudtuk, olyan közösséget szeretnének alkotni, melyben a fókuszpontban a szegény sorsú fiatalok és a mezőgazdasági munkások állnak. A cél hagyományos, a megvalósítás mai: segíteni az elesettet, ám mindezt családokban és családok bevonásával.

– Biztos vagyok benne, van eredménye a munkáscsaládok és a fiatalok segítésének, még ha vannak is olyanok, akik nehezen kezelhetők. Csak egy példa.

– Az egyik barkácsáruházban találkoztam egy volt diákommal, aki eladóként dolgozott. Őszintén szólva, sosem gondoltam volna, hogy valaha is dolgozni látom őt.

– Kinevettek társaival az iskolában, még a hajamat is levágták, nagyon rossz diák volt… – mosolyodott el régi történetén Attila, aki szerint a hasonló helyzetekben nem lehet megfutamodni.

– Ilyenkor nem az a megoldás, hogy ha bemocskolnak, akkor sírok és otthagyom az egészet. Ez nem erről, többről szól… – jegyezte meg.

Katona Andrea és Pataki Attila fontosnak érzik a misszió segítését
Fotós: Mészáros János

– Ősszel volt egy táborunk, s egy beszélgetés közben azzal fordult hozzám egy 18 éves fiú, hogy tőle még soha senki nem kérdezte meg, hogy kér-e egy meleg teát vagy fázik-e.

– Ezt a kérdést nálunk hallotta életében először – vette át a szót Katona Andrea, aki két éve segíti a szolnoki rend munkáját. Mint hozzátette, sok fiatal abban nő fel, hogy nem figyelünk rájuk, és utána ők is ezt a magatartást követik, hiszen bennünket, felnőtteket utánoznak.

– Kimondottan gyermekotthonban élő fiatalokkal foglalkozom – folytatta.

– A Nyúl utcai otthonban dolgozom, illetve a Berzsenyi úton található egy foglalkoztatóház, ahol csütörtökönként szoktunk programokat szervezni – beszélt munkájáról a hölgy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!