MUNKAERŐPIAC

2017.12.07. 14:00

Gyorsan és sok pénzt szeretnének keresni a fiatalok, persze rögtön vezető pozícióban – irreálisak az elvárásaik

A fiatalabb generáció tagjai elsősorban pénzt akarnak keresni, méghozzá nagyon sokat, és lehetőség szerint rövid időn belül – derül ki egy friss felmérés adataiból.

Egy Szolnokon is működő munkaerő-közvetítő cég képviselője az eredményeket értelmezve honlapunknak megerősítette: a fiatalok többsége sajnos ma nem látja reálisan a saját munkaerőpiaci helyzetét.

Könnyedén vált állást, modern környezetben, rugalmasan szeret dolgozni, ha lehet, rögtön magas pozícióból indulva, és bátran mennek külföldre is.

A fiatalabb korosztály tagjai emellett gyorsan szeretnének sok pénzt keresni – derül ki egy frissebb felmérésből. Egy másik felmérés pedig arra mutat rá, hogy az érintettek legszívesebben rugalmas munkaidőben, vidám csapattal és inspiráló környezetben dolgoznának.

A vezető irányába támasztott kívánságok pedig elsősorban a törődés, az odafigyelés, az emberség, a segítőkészség.A válaszok arra is rávilágítottak, hogy a fiatalok fizetésről alkotott elképzelése még mindig magasan túlszárnyalja a realitást.

– Sajnos az a tapasztalatom, hogy a pályakezdőknek nagyjából csak a negyven százaléka látja reálisan a saját munkaerőpiaci helyzetét – árulta el honlapunknak egy főként betanított és szakmunkásokkal foglalkozó, Szolnokon is működő munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég munkatársa.

– A fiataloknak álláskeresésnél a fizetés az elsődleges szempont. Ez a legfontosabb, majd a munkahely megközelíthetősége és a környezet következik a listán. Jellemző még, hogy egy húszéves hamarabb vált munkát, mint mondjuk egy harminckét esztendős.

– A pályakezdők elvárásai nagyok, de az a gond, hogy az iskolából ők egyetemes tudással kerülnek ki, és máris olyan bért szeretnének, mint ha birtokában lennének az adott munkaterület igényelte minden ismereteknek – mutatott rá dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megyei elnöke.

– A multik ezt meg tudják fizetni, versenyképes jövedelmet ajánlanak, és kinevelik saját szakembereiket, akikkel hosszú távra terveznek. A kis- és középvállalkozások többsége ezzel nem tud versenyezni.

– De a legnagyobb baj a fiatalok hozzáállásával van, gyakran túl sokat képzelnek magukról, egyből úgy jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy ők mindent tudnak a számítógépről. Ez a fajta hozzáállásuk pedig igencsak megnehezíti egy kollektívába való beilleszkedést is – mutatott rá a VOSZ megyei elnöke.

Munkatársainktól

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!