CSERKESZŐLŐ

2017.12.01. 06:59

Több százan fogtak össze a súlyosan beteg, cserkeszőlői Noel életben maradásáért

A Cserkeszőlőn élő Fábián Tünde erős asszony. Az évek során tanult meg azzá válni. Beteg kisfia gyógyulásában nemcsak ő hisz, hanem több százan: sportemberek, kamionosok, nyugdíjasok. Ők mindannyian kétmillió forintot gyűjtöttek össze nemrégiben Noelnek, hogy kiutazhasson Németországba, egy olyan terápiára, mely megmentheti az életét...

Noel édesanyjával, Tündével és testvérével, Kirával, cserkei otthonukban. Mosolyuk komoly küzdelmet takar

Fotó: Fodor Orsolya

De kezdjük a család történetét az elején, az otthonukban! Ködös, szürke időben érkezünk a településszéli dűlőbe, a napfény erőlködve töri át magát a felhőkön. Kutya jelzi érkezésünket, a házigazda, Fábián Tünde fázósan szalad elénk.

Csöppnyi házukban azonban otthonos meleg fogad és két vidám gyermek. Egy kicsi és egy nagy. Egy egészséges és egy súlyos beteg.

– Noel késői gyermekként született, de éppúgy nőtt, fejlődött, mint bárki más – meséli az anya.

– Nevetett és sírt, játszott és bújt. Huncut volt, ha kell, rosszcsont. Tavaly egyik éjszaka arra ébredtünk, hogy Noelnek hányingere van. Vírusra gyanakodtunk.

– De Noel nem javult, folyamatos hőemelkedése volt, így megkerestünk egy másik orvost, aki agyhártyagyulladást feltételezett. Szegedre vitték őt, az intenzív osztályra.

– Arra gondoltam, ennél rosszabb nem is történhet vele, akkor még nem tudtam, hogy tévedtem: fiamnál rosszindulatú agydaganatot diagnosztizáltak.

„Azonnal megműtötték.”

– Az orvosok ott, akkor mondták ki először, hogy Noelnek rosszak az életkilátásai. Amennyiben nem kap speciális kezelést, nem éli meg az ötéves kort.

– Azóta örökös stresszben élek. Csüngök Noelen, fél szemem mindig rajta. Együtt töltjük a nappalokat, együtt alszunk, együtt lélegzünk.

– Éjjel, ha felébredek, odanyúlok hozzá, megtapogatom, minden rendben van-e vele. Hogy elkényeztetném? Igen, nagyon… – vallja be az édesanya, aki beszélgetésünk közben is szemmel tartja fiát és nagylányát.

A két gyerek együtt játszik, Tünde kitűnő tanuló hatodikos nagylánya „pótanyaként” vigyáz kistestvérére. Jogásznak készülő fia is tenyerén hordozza Noelt, aki mosolyával, kedvességével mindenkit levesz a lábáról.

Talán éppen a betegsége tette őt ennyire szerethetővé. És hát tudjuk, a szeretet gyógyít.

A háromgyermekes édesanya nemrégiben egy televíziós műsorban szerepelt, ahol arról mesélt, fiát a hagyományos kemoterápia nem mentheti meg, csak egy különleges eljárás, az úgynevezett protonterápia.

Hazánkban ilyen gyógyítást nem alkalmaznak, Európában is csak néhány helyen. Svédországban nem fogadták Noelt, Németországban viszont lehetőséget adnak a kisfiúnak a gyógyulásra. A gyermekeit egyedül nevelő Tünde azonban a sokmilliós költséggel nem boldogul.

Noel édesanyjával, Tündével és testvérével, Kirával, cserkei otthonukban. Mosolyuk komoly küzdelmet takar
Fotós: Fodor Orsolya

– Tündét tavaly ismertem meg, a közösségi oldalon bukkantam rá – meséli a cserkeszőlői Szabó Attila.

– Éreztem, tudtam, hogy segíteni akarok az édesanyának és fiának. Mint mentő-szakápoló, tisztában voltam a betegség kimenetelével, de csak sejtem, hogy a család min megy keresztül. Egy jótékonysági futóversenyt álmodtam meg.

– A rendezvény plakátjai már a nyomdában voltak, amikor megtudtam, velünk párhuzamosan egy kamionos közösség is szervez felvonulást. Úgy döntöttünk, összefogunk. A közös rendezvényen több mint kettőmillió forint gyűlt össze.

Ez az összeg azonban csak a kezdetekre elég, hogy anya és fia kiutazzon Németországba, és mihamarabb elkezdődjön a kezelés. A többi pedig? Ahogy Tünde mondja, majd lesz valahogy...

A messzi jövőre ma már alig-alig gondol.

Úgy érzi, hatalmas keresztet hordoz

– Nem tudom, mi a szándéka velem Istennek vagy a sorsnak – gondolkodik hangosan Fábián Tünde, aki – miután vagyonukat elvesztették – férjével együtt, nyolc évvel ezelőtt költöztek cserkeszőlői régi nyaralójukba.

– Hamarosan párja meghalt. Évek teltek el, míg az asszony talpra állt, majd megismerkedett Noel édesapjával.

– Amikor mindenünket elvesztettük, azt hittem, ennél nincsen rosszabb. Amikor a férjem halt meg, rájöttem, mégis van. De most, hogy a gyermekem beteg lett, megtapasztaltam, ez a legnehezebb.

– Azt mondják, csak az erős emberre mérik a nehéz terheket, mert ők meg tudják oldani. Én mára erős asszonnyá lettem, megtanultam azzá válni.

„Ezért hiszem, hogy minden rendben lesz velünk...”

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!