ÜNNEPEK

2017.12.21. 07:00

Ön is karácsonyi csomagot vár? – a Magyar Posta igyekszik mindent időben házhoz szállítani

Rohamosan közeleg a karácsony, már csak néhány napunk van gondolkodni azon, hogy mit ajándékozzunk szeretteinknek. Egyre többen rendelnek internetről is, ezért a futárszolgálatoknak és a postának is fel kellett készülnie a dömpingre. Idén azonban, úgy tűnik, mindenki időben megkapja az ajándékát.

A csomagok kézbesítése sok munkát ad ilyenkor az érintett cégeknek. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

Több mint 17 millió csomagot és 14 millió regisztrált és közönséges árutartalmú levelet kézbesített 2016-ban a Magyar Posta.

Az előrejelzések szerint az idei évben meghaladhatja a 20 milliót a kézbesítendő csomagok száma, és a 16,5 milliót a regisztrált és közönséges árutartalmú leveleké.

Az ünnepek előtti időszakban jelentősen megugrik a csomagmennyiség, idén azonban a forgalom megemelkedése már október végétől tapasztalható volt. Átlagosan 30 százalékkal több csomagot kezelt a Magyar Posta november közepétől december elejéig.

A Black Friday időszakában, a november 20-tól kezdődő három hétben pedig 1 millió 767 ezret.

A posta több intézkedést is tett az elmúlt hetekben, hogy ki tudja szolgálni a megnövekedett forgalmat.

– Több mint nyolcszáz fővel több dolgozót foglalkoztatunk most, mint tavaly év végén ugyanebben az időszakban. Növeljük csomagautomatáinknál a rekeszek számát 3800-ról több mint 4200-ra.

– Emellett a meglévő több mint háromezer fix pontjaink mellett a kiemelt időszakra további ideiglenes csomagátvevő helyeket, úgynevezett Ünnepi CsomagPontokat létesítünk tizenkét városban, könnyen megközelíthető helyeken, ahol a hét minden napján, reggeltől estig átvehetőek a csomagok.

– A felkészülés része az is, hogy a nagyfeladó partnerektől folyamatosan előrejelzéseket kértünk a csúcsidőszakra, hogy milyen mennyiségben és mekkora csomagokat várhatunk – közölte a Magyar Posta Zrt.

November 15-től visszavonásig két üzleti termék esetében csomagfeladási limitet is bevezetett a társaság, ezek esetén termékenként öt-öt darab adható fel. Az intézkedés a lakossági ügyfeleket nem érinti, és a vállalkozásoknak is csupán egy szűk körét.

A posta tájékoztatása szerint a kézbesítés folyamatosan és rendben zajlik, fennakadások nincsenek. A megemelkedett forgalom miatt azonban előfordulhat, hogy a megszokottnál többet kell várakozni egyes postákon, hogy átvegyék csomagjaikat az ügyfelek.

Megkérdeztük Bujáki Sándort, az egyik nagy, nemzetközi futárszolgálat megyei alvállalkozójának, a Bujáki Kft.-nek a tulajdonosát, hogy mire számíthatunk a karácsony közeledtével.

– Nagyon megnövekedett a csomagforgalmunk. Az ünnepek előtt a küldemények száma majdnem duplájára növekszik az éves normához képest.

– Éppen ezért ebben az időszakban több autóval szállítjuk ki a csomagokat, és kisegítő alkalmi munkásokat is foglalkoztatunk, akiket év közben tanítunk be. Ha pedig valaki nem tud alkalmazkodni a futárokhoz, a logisztikai telephelyünkön is átveheti a csomagját.

– Ebben az időszakban a meghosszabbított nyitvatartásnak köszönhetően este nyolc óráig várjuk az ügyfeleinket, még akár december 23-án is.

– Sajnos az ünnepek előtt nem tudjuk garantálni minden csomag esetén a másnapi kiszállítást, így van, hogy csak 2–3 nap csúszással érkezik meg a küldemény a címzetthez.

A csomagok kézbesítése sok munkát ad ilyenkor az érintett cégeknek. Illusztrációfotó.
Forrás: Shutterstock

– Pozitívum viszont, hogy most már majdnem minden futárnál bankkártyával is lehet fizetni – mondta Bujáki Sándor, aki azt is hozzátette, hogy a csomagok száma egyébként, az internetes kereskedelem egyre növekvő népszerűségének köszönhetően, folyamatosan emelkedik, nem csak karácsonykor, hanem évről évre.

Közkedvelt a csomagautomata

A Magyar Posta Zrt.-től megtudtuk, hogy a csomagforgalom az országos trendekhez hasonlóan Jász-Nagykun-Szolnok megyében is évről évre növekszik. Szűkebb hazánkban a kézbesített csomagok darabszáma a januártól novemberig tartó időszakot összehasonlítva, idén 13 százalékkal növekedett 2016-hoz viszonyítva.

Egyre népszerűbbek a különböző csomagátvételi lehetőségek és a megyénkben egyedül Szolnokon fellelhető csomagautomata is közkedvelt szolgáltatás. Emellett a Jászberényben és Szolnokon található PostaPontokra kézbesített csomagok száma is ugrásszerűen növekedett idén.

Az eddig mért adatok szerint a tavalyihoz képest átlagosan 66 százalékkal több csomagot kezeltek a Postapontok ebben az évben, a november végéig tartó időszakban, mint tavaly ugyanekkor.

Czakó Nóra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!