MARTFŰ

2017.12.07. 06:52

A sárga lámpa okozhatta a bajt Martfűn – két héten belül két baleset is történt a zebránál

Két héten belül két baleset is történt a város belterületén, a vasútállomás és a cipőgyár közötti zebránál. Az önkormányzat úgy véli, a ködös, párás időben a sárga fényű megvilágítás nem megfelelő. Bár az önkormányzat kicseréltetné az izzókat, nem egyszerű a helyzete, ugyanis az út nem az övé.

Dr. Papp Antal polgármester

Fotó: Csabai István

– A területet kivilágították, nem a sötétség volt tehát az oka a baleseteknek. S bár a körforgalom után néhányan azt hiszik, vége a belterületnek és felgyorsítanak, nem is gyorshajtás okozta a két szerencsétlenséget – válaszolja dr. Papp Antal polgármester, amikor az elmúlt hetekben történt balesetek vélhető okáról kérdezzük. Mindkét esetben gyalogost gázoltak el a zebrán, sötét napszakban.

Az önkormányzat munkatársai – akik több alkalommal is kint jártak az érintett helyszínen – végül arra jutottak, hogy a sárga színű izzókkal lehet a gond.

Ködös, párás időben ugyanis ennek fényénél tényleg nem lehet jól látni a környéken.

– Bár a mérések azt bizonyítják, hogy a fényerősség megfelelő, az emberi szem nem a mérőműszerek alapján működik – magyarázza a településvezető.

Dr. Papp Antal elmondta, a zebránál történt balesetek miatt az önkormányzat úgy döntött, lecserélteti a vasútnál lévő sárga izzókat fehér ledesre, sőt, a városban mindenhová enyhe fehér színt adó ledes világítást terveznek.

Ennek apropója is van: a közvilágítás korszerűsítését éppen most készítik elő, jelenleg pont a szükséges felméréseket végzik.

A polgármester hozzáfűzi, a sárga fény miatti probléma megoldása a vasútnál nem kizárólag az önkormányzaton múlik.

– A 442-es út ugyanis a közút kezelésében van. Hiába szeretnénk tehát a vasúthoz villogó figyelemfelhívó táblát kihelyezni vagy az úttestbe ledes izzókat helyezni, esetleg jelzőlámpát felszerelni, vagy csak kicserélni a sárga ledet fehérre, a közút előzetes (akár több hónapig elhúzódó) engedélye nélkül nem foghatunk bele a kivitelezésbe – mondja dr. Papp Antal.

Dr. Papp Antal polgármester
Fotós: Csabai István

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. úgy nyilatkozott, hogy a közvilágítás biztosítása állami tulajdonban lévő közutakon is az önkormányzat hatásköre, a megvilágítási fokozat megállapítása a jegyző hatáskörébe tartozik. És valóban, a munkálatok elvégzéséhez szükséges a közút kezelőjének hozzájárulása.

Pécsi Norbert Sándor kommunikációs vezető levélben elmagyarázta, hogy abban az esetben, ha az önkormányzat a 442-es számú főút gyalogos-átkelőhelyén forgalomtechnikai vagy egyéb beavatkozást tervez, a műszaki tartalomról a társasággal muszáj előzetesen egyeztetnie.

Sőt, amennyiben a tervezett beavatkozás érinti az országos közút területét, a vonatkozó törvényi szabályozás szerint közútkezelői hozzájárulást is kell kérni tőlük.

– Némi ellentmondást látunk ebben a helyzetben: ha az út a közút fenntartásában van, miért nekünk kell foglalkozni annak biztonságossá tételéről, saját pénzből?!

– Ha pedig mi foglalkozunk vele és áldozunk is rá, akkor miért kell mindenféle engedélyeket kérni a közúttól? Tudjuk, hogy a jogszabályok ezt írják elő, de akkor is felemás a helyzet! – vélekedik dr. Papp Antal, hozzáfűzve, a lakosok biztonsága az elsődleges szempont, így előbb-utóbb biztosan elvégzik a munkálatokat a vasútnál. Remélhetőleg előbb.

Pécsi Norbert Sándor szerint azonban Martfű az átkelőhely biztonságának növelése kapcsán még nem kereste meg a társaságot.

Szabályt sérthettek

A rendőrség szerint – a jelenlegi adatok alapján – a két martfűi balesetnél az elsőbbségi szabályok megsértése volt az elsődleges baleseti ok.

Ugyanakkor a rendőrség a megváltozott időjárási viszonyok miatt az elmúlt hetekben erőteljes baleset-megelőzési kampányt folytatott, hiszen tény, hogy például a ködös idő is okozhat problémákat.

Az elmúlt pár hét alatt számos felhívást adott már ki a témával kapcsolatban, kiemelten a „Látni és látszani” elv életmentő szerepére felhívva a figyelmet.

Joó Zsuzsa

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!