Jászkunság

2017.12.12. 17:26

Mi „csábíthatja” haza térségünk fiataljait?

Megyénk is „küldőterülete” a külföldi munkavállalásnak. De vajon milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy visszatelepüljenek külföldön élő társaink?

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Keresnek meg minket külföldről hazatérő magyarok, de az a tapasztalat, ők később vissza is mennek abba az országba, ahonnan érkeztek – mondta honlapunknak Gulyás Csaba, a munkaerő-közvetítést végző HSA Kft. szolnoki irodájának vezetője.

A szakember a témával kapcsolatban megjegyezte, jellemzően a betanított munkákat keresik irodájukban a külhonból megyénkbe visszatérő munkakeresők.

– A legnépszerűbb szakterületek köreikben pedig a gépkezelői és az üzemi kisegítői munkakörök – tette hozzá a szakember.

– Soha nem készültem arra, hogy külföldön telepedjek le. A költözés igazából egy lehetőségként jött, amikor a főiskolai szakmai gyakorlatomra ösztöndíjat kaptam – ezt már az egykori szolnoki Adamecz Katalin osztotta meg velünk. A fiatal hölgy férjével és gyermekével jelenleg Szlovéniában él.

– A kalandvágy volt a húzóerő és a változás volt a cél. Ami biztos volt számomra, hogy logisztikai területen szerettem volna elhelyezkedni, végül a szakmai gyakorlatra a koperi kikötő közelébe kerültem... – taglalta.

Kérdésünkre, hogy visszaköltözés esetén megyénkben mekkora összegű nettó bér lenne minimálisan elegendő ahhoz, hogy abból egy átlagos életszínvonalat fent lehessen tartani, Katalin kifejtette:

– Egyedülállóként 250 ezer forint, házaspárok esetében pedig ennél kevesebb, 180-200 ezer forint is elég lenne. Egy esetleges hazatelepülés esetén pedig Debrecen, Szeged, Győr vagy Szolnok jöhetne szóba – tette hozzá.

– Mivel engem nem a pénz motivált abban, hogy elköltözzek, így számomra a magyarországi helyzet sem olyan borús, mint sokan leírják. Szerintem, ha valakinek jó a hozzáállása, akkor tud találni olyan munkát, amit nem szenvedés árán csinál.

– Itt is meg kell dolgozni a fizetésért, nem kevésbé, mint otthon. Ami Magyarországon változhatna, az a munkáltatók dolgozó anyukákhoz való hozzáállása – jegyezte meg, s hozzátette, az egy gyermek után járó adókedvezményben történő előrelépés mellett megfontolná a hazaköltözést.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

A megyeszékhely lakója volt Kádár Odett is, aki családjával Angliában éli mindennapjait. Odett úgy véli, ha visszatelepülnének hazánkba, mindenképp Sopronban vagy Győrött próbálnának szerencsét. Erre azonban kevés az esély, mert mint mondja, jövőjüket a szigetországban képzelik el.

– Leginkább a párom „vezérelt” abban hogy külföldre költözzünk, aminek lassan már öt éve. Akkoriban a vendéglátásban dolgoztam, ám mivel kisfiam betöltötte harmadik életévét, így most vissza tudtam menni dolgozni ugyanerre a területre – ecsetelte.

A hölgy az optimális megélhetést nyújtó nettó bérről elmondta, 300 ezer forintot tartana megfelelőnek.

– Ha ezt meg tudnám keresni, s a férjem szintén, akkor valószínű, hogy Magyarországon élnénk. Erre azonban még nincs esély...

Három százalék utasítaná el a lehetőséget

Nehéz pontos adatokat találni arra vonatkozóan, hányan költöznek vissza külföldről korábbi, megyénkbeli lakhelyükre. Az egyik közismert magyarországi bank felmérése azonban jól mutatja a fiatalok külföldi munkavállalás iránti rendkívüli fogékonyságát.

Eszerint ugyanis a kutatásban részt vevő diákoknak csupán három százaléka utasítana el egy külföldi munkalehetőséget, a fiatal munkavállalóknak pedig húsz százaléka mondana nemet rá.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!