CIBAKHÁZA

2017.12.22. 11:27

A sár az úr a cibaki utcákon, de jövőre csak még rosszabb lesz – a község 80 százalékát felássák

Több út is járhatatlanná vált Cibakházán az esőzések miatt. A lakosok kevéssé tolerálják a sár-helyzetet, főleg azt, hogy az önkormányzat egyelőre nem is ígéri az utak szilárd burkolattal történő ellátását. Persze, mindennek megvan a magyarázata...

Lassan a Huba utca is járhatatlanná válik a sár miatt. Bár Domány József szerint ez nem baj, véleményével kisebbségben van

Fotó: Mészáros János

Sár, sár, sár. A lakosok többségének ennyi jut eszébe a településről, főleg, amióta beköszöntött a csapadékos tél. A mostani borús idő még tovább rontotta a helyiek hangulatát, ami nemrégiben tehetetlen dühbe csapott át. A közösségi oldalakon már nyilvánosan is szidják a polgármestert és a jegyzőt a kialakult állapotok miatt.

Tény, hogy a település pár utcájában dagonyázni lehetne, száraz lábbal még a túloldalra sem kelhet át az ember. És az is valós, hogy a község semmit nem tesz azért, hogy valami változzon. De miért?

– Még 2014-ben elfogadtunk egy ötéves programot, mely az úthálózatunk fejlesztéséről szól. Útalapok építését és aszfaltozást terveztünk szerte a községben – mondja Hegyes Zoltán polgármester.

– Ezt a programot azonban egy évvel később, 2015-ben leállítottuk. Ekkor derült ki ugyanis, hogy nyertünk a szennyvízhálózat kiépítésére kiírt pályázaton, ami hatalmas fejlődést jelent Cibakházának.

Hegyes Zoltán hozzátette, a község húsz százaléka csatornázott csak, a legtöbb helyen derítőt használnak a lakosok. Szeretnének azonban haladni a korral, jó lenne az egész településen kiépíteni a csatornahálózatot, ez viszont komoly földmozgatással jár.

„Cibakháza nyolcvan százalékát fel kell ásni, az eddig leaszfaltozott utakat fel kell törni, a stabil útalapot meg kell bontani.”

– A munkálatok jövő év tavaszán elkezdődnek – magyarázza a községvezető.

Hozzáfűzte, így talán érthető, hogy miért nem akarták ebben az évben tovább folytatni a szilárd burkolatú utak építését, hiszen úgyis fel kellett volna azokat bontani.

Természetesen a tűzoltást elvégzik: ha az időjárás engedi, traktorra szerelt tolólappal elegyengetik a járhatatlan utakat, de ez is csak szárazabb időben működőképes.

– „Útjavító véderőnk” állandó készültségben van – mondja Hegyes Zoltán, bár elismeri, mindezek ellenére is akadnak járhatatlan utak Cibakon.

– Nem csoda, hogy a lakosok finoman szólva is nehezen tolerálják a sárhelyzetet és a Facebookon, valamint személyesen is intenzíven szidnak bennünket – beszél őszintén és végtelen nyugalommal a polgármester az elmúlt hetek történéseiről.

Lassan a Huba utca is járhatatlanná válik a sár miatt. Bár Domány József szerint ez nem baj, véleményével kisebbségben van
Fotós: Mészáros János

Hegyes Zoltán bevallja, mint közszereplő, jól viseli a kritikákat, még akkor is, ha azt nem túl tetszetős formában adják elő a lakosok.

– A jegyzőnk, Török István viszont „hivatalos szerv”, akinek nem csak személyét, de munkáját, hivatalát is gyalázták, így becsületsértés miatt ő bizony eldöntötte, feljelentést tesz egy facebookos poszt miatt – árulja el Hegyes Zoltán.

Kérésünkre, mondjon valami biztatót is a lakosoknak az úthelyzettel kapcsolatosan, a településvezető csak a fejét ingatja.

Ő már tudja ugyanis, hogy a tavasszal kezdődő, 1,7 milliárd forintba kerülő csatornaépítés másfél éves ostromállapotot jelent Cibakházának, ami a jelenleginél is rosszabb helyzetet eredményezhet. Utána viszont nem csak teljes csatornakiépítettség lesz a községben, de végre elkezdődhetnek az útépítések is.

A jegyző, Török István végül meggondolta magát

Cikkünk megírása után érkezett a hír, hogy Török István jegyző végül eltekintett a becsületsértés miatti feljelentéstől.

Honlapunknak elmondta, azért döntött így, mert lekerült a közösségi felületről a rágalmazó poszt. Mindezek ellenére azonban érdemes vigyázni a nyilvános fórumon történő rágalmazásokkal.

A Szolnoki Törvényszék nemrégiben állapította meg: egy nő bűncselekményt követett el azzal, hogy a Facebookon keresztül a mezőtúri képviselő-testületre sértő megjegyzést tett. A vádlottat a bíróság nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt egy évre próbára bocsátotta.

Dr. Kókai Gábor szolnoki ügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy manapság már utolérhető a kommenteket bejegyző illető. A szolgáltatók is általában együttműködnek a hatóságokkal, és a technika is lehetővé teszi, hogy visszakereshető legyen, ki, mikor, hol és mit írt az interneten.

Joó Zsuzsa

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!