TÉLI ÓVINTÉZKEDÉSEK

2017.12.09. 17:27

Tegyen meg mindent, hogy elkerülje a téli baleseteket! Mutatjuk, hogyan!

Télen is elengedhetetlenül fontos látni és látszani!

Egyre gyakoribb, hogy fagypont alá süllyed a hőmérséklet, jegesednek az utak, beköszöntött a tél, közelegnek az év végi ünnepek.

A következő napokban arra ébredhetnek a szabad ég alatt parkoló autótulajdonosok, hogy lefagytak a szélvédők és az oldalablakok. Ilyenkor gyakran látni a városokban úgy közlekedni autósokat, hogy tenyérnyi helyen lekapart szélvédőn keresztül próbálnak tájékozódni, ami rendkívül veszélyes.

Forgalmi sáv váltáskor, parkolásnál, elsőbbség megadásnál, illetve az előzéskor is rendkívül balesetveszélyes helyzetet teremthet, ha a járművezető nem lát ki rendesen.

Lehetőség szerint fel kell szerelni a járműveinket olyan eszközökkel (seprű, jégkaparó, jégoldó, páramentesítő, kesztyű), amelyekkel a szélvédőt, oldalablakokat kényelmesen és gyorsan átláthatóvá tehetjük. A szabadban éjszakázó gépkocsik vezetői – a biztonságos közlekedés körülményeinek biztosítása érdekében – 10-15 perccel hamarabb kezdjék el az elindulásuk előkészületeit.

Ezalatt bekapcsolhatják az ablakfűtést, tükörfűtést, páramentesítőt és a kilátást gátló jég, vagy hó eltávolítását is el tudják végezni. Pár perc ráfordítással sokat tehetnek saját és mások testi épségének megóvása érdekében!

Célszerű járművünk csomagtartójában elhelyezni hóláncot, hólapátot, takarót, láthatósági mellényt, esetleg síkosságot gátló szert, például kevés homokot. A hólánc a gépkocsinak ugyan nem kötelező, de télen hasznos tartozéka lehet.

Ismét felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy aki még nem tette meg, cserélje le nyári gumiabroncsát téli gumira.

Mindannyiunk érdeke a balesetek megelőzése!

Borítókép: police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!