SZELEVÉNY

2017.12.04. 14:00

Tizenhárom éve várják a szelevényiek az útfelújítást – utánajártunk, miért nem kezdődik a munka

Tizenhárom éve várnak a szelevényi lakosok arra, hogy felújítsák a településükre vezető pár kilométeres útszakaszt. Nemcsak a műszaki-kivitelezési tervek, de a TOP-os pályázaton elnyert pénz is rendelkezésre áll, mégsem kezdődik a munka. Vajon miért?

– Amikor kiderült, hogy az út „gazdája”, a megyei Közút végre pályázhat bekötőutunk rendbetételére, felcsillant a remény. Amikor pedig napvilágot látott a hír, hogy nyertek is az úgynevezett TOP-os pályázaton, célegyenesben éreztük magunkat – nyilatkozta még év elején Pánczél Ferenc, Szelevény polgármestere lapunknak, amikor a 2,6 kilométer hosszú bekötőúttal kapcsolatban kérdeztük.

A településvezetőtől megtudtuk, tavasszal már elkészült a felújítás kivitelezési-műszaki terve, sőt, a támogatási szerződést is aláírták az érintettek. A beruházás azonban máig nem kezdődött el, pedig a Közút azt ígérte, a munkának még idén nekifognak.

Hasonló késedelmes útjavításról számoltak be a tiszasülyi és a jászágói lakosok is. A Túrkeve–Mezőtúr, illetve a Túrkeve-Kuncsorba közötti toldott-foldott út felújításához ugyancsak nem kezdtek hozzá a szakemberek, pedig itt is megvan rá a fedezet. Kiderült, a késés oka, hogy a közbeszerzéseket a közút központja folytatta le, más pályázatokat is bevárva – ez vett hosszabb időt igénybe.

Boldog István országgyűlési képviselő – akit többször is megkerestek a tiszazugiak panaszukkal – elmagyarázta, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. központja több más útfelújítási pályázatot együtt, egyszerre közbeszereztetett, így vélhetően kedvezőbb árajánlatot kapott a beruházások kivitelezésére.

Úgy vélte azonban, hogy a közbeszerzést nehezen készítették elő és maga a közbeszerzés folyamata is hosszú volt.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője azonban konkrét és biztató információkkal tudott lapunknak szolgálni. Leveléből kiderül, a kivitelezési munkálatok közbeszerzési eljárását ebben a hónapban lezárták, már csak az ezt követő kötelező szerződéskötési moratórium van folyamatban.

– A vállalkozási szerződést előreláthatólag még idén aláírhatjuk, a kivitelezési munkálatok pedig a téli üzemeltetési időszakot követően, jövő tavasszal kezdődhetnek meg.

– A munkaterület-átadást követően terveink szerint közel három hónap alatt a munkálatok be is fejeződhetnek – írta honlapunknak a kommunikációs vezető, hozzátéve, addig is gondját viselik a kezelésükben lévő rossz állapotú útszakaszoknak: a felújítási munkálatokig a szükséges kátyúzási munkálatokat hideg aszfaltkeverékkel végzik el a szakemberek.

Joó Zsuzsa

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!