Jászkunság

2017.12.02. 15:27

A törvény tiltja, a szülők mégis sokszor kénytelenek osztálypénzt fizetni

Elméletileg tiltott, hogy a szülőket osztálypénz fizetésére kötelezzék az iskolák. Ám ha ez nem lenne, a gyerekek nem tudnának miből kirándulni, és van, ahol a tisztasági felszerelést is ebből a pénzből vásárolják. A szülők úgy gondolják: addig, amíg a gyerekekre költik a beszedett összeget, inkább kifizetik az osztálypénzt.

Egy átgondoltan megszervezett osztálykirándulás szinte fillérekből is megvalósítható, többnyire azonban súlyos összegeket emészt fel az osztálypénz

Fotó: Mészáros János

– Ezer forint osztálypénzt fizetünk havonta, az év eleji szülői értekezleten a többség egy összegben be is fizette annak a szülőnek, aki vállalta a pénz kezelését – mondja B. Ferenc, akinek lánya az egyik szolnoki általános iskola negyedik osztályát kezdte idén.

– Tavaly is hasonló összeget szabtunk meg, abból mentek osztálykirándulásra is a gyerekek. Az összegyűlt pénzből fagyiztak, strandoltak, kiállítást látogattak, és ebből étkeztek is.

– Akadt olyan kisgyermek, akinek szülei nem tudták befizetni az osztálypénzt, ők itthon maradtak volna, de az utolsó pillanatban nekik is összeadtuk a pénzt.

Törvényesen osztálypénz nincs, a szülők viszont gyűjthetnek. Az iskolák többsége nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ne pedagógus kezelje a pénzt, hanem az a szülő, akit a szülői munkaközösség megbíz ezzel.

Eldöntik azt is, hogy mire költik, és hogy milyen hatáskörökkel rendelkezik a pénz gyűjtője, kezelője. Egyszerűbb például egy embernek megvásárolni az osztály minden tanulója részére a szükséges felszerelést például technikaórára, mint minden szülőnek elindulni a boltba.

Az édesapák, édesanyák gyakran támogatják munkájukkal is gyermekeik iskoláját: segítenek papírgyűjtés során, vagy vállalják a gyerekek szállítását különféle versenyekre, dekorációs anyagokat küldenek be, akár függöny, szőnyeg vásárlásába is besegítenek.

Az intézmények többségében úgy vélik, szükséges a zökkenőmentes mindennapokhoz az osztálypénz.

– Az osztályok ebből tudják finanszírozni a kirándulást, esetleg a mikuláscsomagot, mikulásbulit, vagy év végén egy kis ajándékkal megköszönni a pedagógus munkáját a tanévzárón – mondja az örményesi általános iskola szülői munkaközösségének elnökhelyettese.

Szunyogh Zita hozzáteszi, minden évben megszavazzák, mennyi az osztálypénz, ami osztályonként változó a létszám miatt is, de attól is függ, milyen tervek vannak arra az évre, a szülő pedig maga dönti el, hogy ezt havonta, félévente, vagy egyszerre fizeti ki.

– Emellett különböző akciókat is szervez az SZMK és a diákönkormányzat közösen, ilyen például PET-palackok, használt elemek vagy használt háztartási gépek gyűjtése és elszállítása, amelyből bevételünk származik.

Egy átgondoltan megszervezett osztálykirándulás szinte fillérekből is megvalósítható, többnyire azonban súlyos összegeket emészt fel az osztálypénz
Fotós: Mészáros János

– Ebből például a gyereknapot tudjuk finanszírozni, igaz, a különböző versenyek jutalmazására kap a tankerülettől pénzt az iskola – teszi hozzá az elnökhelyettes.

A zagyvarékasi Damjanich János Általános Iskolában is teljes egészében a szülői munkaközösség foglalkozik az osztálypénz kérdésével.

– Biztos van osztálypénz, hiszen vannak olyan oktatáson kívüli programok, melyek kiadással járnak, de az iskola vezetése, az osztályfőnökök nem folynak bele ebbe a témába, hiszen nem is tehetik – nyilatkozza Polónyi László igazgató.

– Gondolom, a szülői értekezleten megbeszélik, milyen kiadások várhatók, aztán a szülői közösség dönt, és vagy tíz hónapon át vagy egy összegben fizetnek valamennyit. De arról sincs tudomásunk, hogy ez mekkora összeg.

Hiába ingyenes tehát elméletileg az oktatás, bizony ilyen szempontból is pénztárcába vágó a családok számra a gyermekek iskoláztatása. Az összeg pedig arányosan nő azzal, ahogy a kisdiákok növekednek. A végzősöknél már akár több tízezer forint is lehet a befizetnivaló.

[eweb-voting id="910691"]

Etikai vétség, ha a pedagógus pénzt szed a szülőktől

Erre az iskolából egyedül a titkárság lenne jogosult, de csak úgy, hogy számlát ad a befizetett összegről, és lekönyveli azt, akár egy vállalkozás esetében szokás. Az önkéntes szülői felajánlásokat – amilyen az osztálypénz is – elvileg az iskola falain kívül kellene intézni.

A Magyar Szülők Országos Egyesületéhez rendszeresen érkeznek szülői panaszok az iskolában beszedett, indokolatlannak tartott hozzájárulásokkal kapcsolatban, amit többek között működési célokra, mindennapi eszközök megvásárlására költenek az intézmények.

De nem ritka az olyan intézmény, ahol nem pénzt kérnek a szülőktől, hanem azt várják el tőlük, hogy vegyenek részt a felújítási, karbantartási munkákban.

K. B., Sz. Zs., M. R. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!