JÁSZSÁG

2017.12.02. 19:55

Végre sikerült behajtani az eddig elmaradt díjak jelentős részét

Adóként hajtják be a hulladékszállításért korábban be nem fizetett szolgáltatási díjat a Jászágban, illetve Dél-Hevesben.

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Regio-Kom Térségi Hulladékszállítási Nonprofit Kft. költségvetését ugyan már nem terheli a hiány, de az elmaradt befizetések nem évültek el. A két kistérségben több tízmilliós kintlévőségről van szó.

A közszolgáltatásban végzett hulladékszállítás és -kezelés felügyelete bő másfél évvel ezelőtt került állami kézbe.

Mint arról korábban beszámoltunk a Jászságban és Dél-Hevesben a szolgáltatás végrehajtását szervező Regio-Kom Térségi Hulladékszállítási Nonprofit Kft. a szabályzóknak megfelelően közreműködött az átadás folyamatában, miközben szemétszállítási, hulladékkezelési feladatait továbbra is ellátja.

A kistérségi önkormányzatok tulajdonában lévő cégnek az előző esztendő tavaszáig, egészen pontosan tavaly április 1-ig – az átadás dátumáig – több tízmillió forintos kintlévősége halmozódott fel az évek során, a be nem fizetett szemétdíjakból.

Hajdú László, a térségi társaság ügyvezetője a témával kapcsolatosan már akkor is elmondta, illetve érdeklődésünkre ezúttal is megerősítette azt, hogy ezt a kintlévőséget annak idején nem vette át az érintett állami cég. Azt így első körben a térségi szolgáltató cégnek kellett tehát kezelnie.

Megtudhattuk, hogy egy behajtó céget bíztak meg a díjak beszedésével. Az ügyvezető mindezzel kapcsolatosan kiemelte, hogy a behajtó cég segítségével komoly összeg került a számlájukra, de az elmaradt díjakból származó hiány nem szűnt meg teljes egészében.

A hiányt egy, a Nemzet Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázat, valamint a tulajdonos önkormányzatok helytállását követően tudták teljes egészében jóváírni.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

– A térségi hulladékszállítási cég költségvetését így már nem terheli a kintlévőségből adódó hiány – mutatott rá Hajdú László.

– Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a korábban be nem fizetett számlák elévültek volna. A tartozók listáját cégünk eljuttatta az érintett önkormányzatokhoz, a továbbiakban ők foglalkoztak az összegek behajtásával – mutatott rá a térségi társaság ügyvezetője.

Jászárokszálláson például a polgármesteri hivatal adócsoportjának munkatársai, az önkormányzat szociális bizottságával együttműködve tekintik át, hogy milyen lehetőségek adódnak a régóta be nem fizetett számlák megtérítésére.

Minderről a település választott vezetője, Gergely Zoltán polgármester tájékoztatta honlapunkat.

A NAV-hoz küldték a listát

Jászberényben sem került fiókba a szolgáltatótól megkapott fizetési elmaradásról szóló lista. Mint azt Bódisné Görbe Krisztina, a jászberényi polgármesteri hivatal adóigazgatási irodájának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, a listát az elmúlt évben kapták meg a térségi szolgáltató cégtől.

Az adatok rendszerezését követően azt a jogszabályoknak megfelelően – az elmaradt közszolgáltatási díjak adó módjára szedhetők be – a NAV-nak továbbították. Az adóhatóság viszi tovább az ügymenetet, és kísérletet tett, illetve tesz az elmaradt teljesítések behajtására.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!