SZOLNOK

2018.01.17. 17:30

Helyben hasznosítják a zöldhulladékot Szolnokon

Akár tíz mázsa fabrikettet is legyárthatnak egy nap alatt a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. telephelyén. Az üzemhez szükséges gépeket a Belügyminisztérium támogatásával szerezték be, a munkával pedig fedél nélkül élőket bíztak meg. Az alapanyag a városban a kertészeti vagy erdőgondozási munkák során keletkezett fanyesedék.

Molnár-Révész Erika

Mire végez a gép, a fanyesedékből ilyen tömör és jól hasznosítható fabrikett keletkezik – mutatja Varga Sándor

Fotó: Mészáros János

– Azokba a forgó dobokba megy bele az apríték, ott szárad meg, úgy, hogy ez a kazán folyamatosan fújja bele a forró levegőt… – a már működő berendezéseket mutatja Varga Sándor általános igazgatóhelyettes, a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. egyik szolnoki telephelyén. Igaz, ez még csak a próbaüzem, most tapasztalják ki a gépek működését, kapacitását.

– Amikor elérte a tizennégy százalékos nedvességtartalmat az alapanyag, ezen az utóaprítón keresztül juttatjuk el a gép tartályába, majd a tömörítő fej százötven bar nyomással összepréseli, és kész a fabrikett – magyarázza tovább az üzem működését a szakember, miközben egy apró kijelző segítségével próbálja beállítani a préselőgépet.

Miután kipottyan a berendezés végén, a fabrikettet zsákokba gyűjtik, egy zsák összesen hatvan darabot bír el. Az alapanyag folyamatosan érkezik a telephelyre, ami az erdőritkításokból keletkező zöldhulladék, fanyesedék, kisebb ágak, gallyak, avar.

Mivel a fabrikett vegyes aprítékból van, így a keményfától kisebb a kalóriaértéke.

– Én kandallóban kipróbáltam otthon, szépen lassan ég el, körülbelül tíz perc alatt, a hamuja pedig nagyon kevés. Parazsat nem ad, de szépen ég, és fűteni is jól lehet vele – meséli tapasztalatát Varga Sándor.

Mire végez a gép, a fanyesedékből ilyen tömör és jól hasznosítható fabrikett keletkezik – mutatja Varga Sándor
Fotós: Mészáros János

A gépek segítségével óránként száznegyven kilogramm fabrikettet állítanak majd elő, ami naponta nagyjából tíz mázsa készterméket jelent. Eddig a városi tereprendezés után megmaradt apróbb ágakat zöldhulladékként Kétpóra szállították el komposztálásra, ezentúl a nyesedékeket is itt, helyben dolgozzák fel.

A legyártott fabrikettet – a tapasztalatok megszerzése után – várhatóan a rászorulók között osztják majd szét.

Munkalehetőséget tudnak kínálni a fedélnélkülieknek

– A hajléktalan-közfoglalkoztatási program keretében tavaly ilyenkor pályáztunk erdészeti tevékenység végzésére – mondja az előzményekről Fodor György, a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.

– A programban jelenleg huszonhatan dolgoznak. A Belügyminisztérium támogatásával sikerült gépeket, eszközöket szereznünk. Egy ágaprítót, egy rönkhasítót, és egy komplett brikettáló gépet.

– A támogatás teljes összege mintegy százmillió forint, de ebben benne vannak a bérek, a járulékok és a különböző gépek, eszközök. Bár most még próbaüzem van, hamarosan két-három ember dolgozik majd a gépek mellett.

– Ugyanis a kazán adagolásához, az apríték berakásához, kivételéhez, az utóaprító működtetéséhez, illetve a késztermék lerakásához és raklapra helyezéséhez kell majd a kézi munkaerő – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!