TISZAFÜRED

2018.01.15. 12:45

Hullámot keltett, elítélték első fokon

A Tiszafüredi Járásbíróság meghozott ítéletével vízi közlekedés veszélyeztetésének bűntettében mondott ki bűnösnek egy harmincas éveiben járó férfit.

Négy hónap vízi járművezetéstől eltiltás mellett százhatvannyolcezer forint büntetésre ítélték a vádlottat, aki a nem jogerős ítélet szerint 2016 nyarán a Tisza-tavon jetskijével szándékosan hullámot keltve inzultált kenus és kajakos vízi túrázókat.

Az eset 2016. június 29-én, délután négy óra körül történt. A férfi a Tisza-tó egyik öblítő csatornáján jetskizett barátjával, aki mögötte ült. A csatornán szembetalálkoztak egy huszonnyolc fős kenus és kajakos vízitúra-csoporttal, akik amikor meglátták a jetskit, rögtön a csatorna szélére húzódtak.

A vádlott azonban ahelyett, hogy elhaladt volna a túrázók mellett, a jetskit feléjük kormányozta, tőlük alig egy-két méterre megállt, és azt kérdezte tőlük: „szeretnétek fürödni?”, majd a járművel a túrázóknak háttal fordult, és azért, hogy hullámot keltsen, nagy sebességgel távolodni kezdett tőlük.

Az általa keltett hullámok hatására két csónakot is elöntött a víz, amitől instabillá váltak, ezért a csoportnak ki kellett kötnie.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, a vízi közlekedés veszélyeztetését követi el, aki a vízi közlekedés szabályainak megszegésével más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti. Ilyen vízi közlekedési szabály a hullámkeltés tilalma is.

ÚN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!