TISZASÜLY

2018.01.02. 09:29

Ilyen volt a harmadik Birsünnep Tiszasülyön

Nagyon jól sikerült a nemrég immár harmadjára megrendezett Birsünnep Tiszasülyön.

Kovács Zoltán cukrászmester vállalta a zsűri szerepét a birsünnepen

Fotó: Kovács Berta

Az esős idő ellenére igen sokan elmentek, számos autó és bicikli sorakozott már kora délelőtt az eseménynek helyet adó művelődési ház előtt. Kellemes meglepetésként a reggeli nyitásnál már falubeli asszonyok pogácsával, kis süteménnyel várták az érkezőket.

A birsételek versenyére huszonnégyen neveztek be, a legtöbben nem csak egyetlenegy kategóriában. A zsűrizést Kovács Zoltán cukrászmester vállalta, helybéli segítőivel. Nem volt könnyű dolguk a számos finomságot végigkóstolni.

A versenyre nem csak sülyiek neveztek, a három kategória első helyezettjének járó oklevelet is nagykörűi versenyző vihette haza.

Uzsokiné Lakó Éva birslekvárja, valamint a birsből készült házi ételek kategóriában megméretett különleges birsszörpje is vitte a pálmát, a legfinomabb birsalmasajtért járó elismerést pedig a szintén nagykörűi Csonka Ildikó kapta.

Balaton Mária szervező, a nagykörűi művelődési ház vezetője, elárulta, nagyon különleges ételeket is kóstolhattak a résztvevők, a rendezvénnyel kapcsolatban pedig számos pozitív visszajelzést kaptak a helyi lakosoktól.

Az évente megtartott rendezvény szervesen kapcsolódik a 2015-ben elindított „Fogadj örökbe, amennyit BIRS!” akcióhoz, melyet a település arculatának fejlesztése, a község idegenforgalmi vonzerejének növelése érdekében hívott életre az önkormányzat, és több ízben is több száz facsemetét osztott szét azok között a lakosok között, akik vállalták, hogy házuk előtt elültetik és gondozzák a faluban egykor igen népszerű gyümölcsfákat.

Kovács Zoltán cukrászmester vállalta a zsűri szerepét a birsünnepen

Emellett a település középpontjában lévő közterületeken is számos növény helyet kapott.

A mind népszerűbbé váló Birsünnepet szeretnék a jövőben a nagykörűi cseresznyefesztiválhoz hasonló, vásárral, versenyekkel színesített nagyszabású turisztikai eseménnyé fejleszteni, mindezzel egyúttal a község birstermelő hagyományait is feleleveníteni.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!