JÁSZKUNSÁG

2018.01.05. 13:47

Jól gondoljuk meg, hogy milyen adatokat osztunk meg a világhálón!

A különböző közösségi oldalak segítségével a kommunikáció könnyebbé vált, a megosztott személyes információk mennyisége pedig ugrásszerűen megnőtt. Mindez azonban, az ­előnyök mellett kockázatot is jelent, ha nem vagyunk kellően körültekintőek.

Egyre többen élnek az internet lehetőségeivel. Nem árt azonban vigyázni... Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A közösségi oldalak lehetőséget biztosítanak a személyes adataink megadására, amelyek azonban nem megfelelő biztonsági beállítások esetén akár idegenek számára is láthatóak lesznek.

– Mindig mérlegeljünk, hogy milyen személyes adatot adunk meg és azt is, hogy azt ki láthatja. Ne felejtsük, hogy az internet nem felejt. Ami egyszer felkerül, az ott is marad. A megosztott infor­máció felhasználását nem lehet­ kontrollálni – hangsúlyozta Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

– A személyes adatok, mint a születési hely vagy idő, lakcím, családi kapcsolatok, visszaélésre adnak lehetőséget, így ezek láthatóságát érdemes korlátozni. Gondoljuk át, mielőtt megosztjuk az interneten a telefonszámunkat, aktuális tartózkodási helyünket vagy a nyaralási tervünket!

– Ne tegyünk közzé olyan információkat, melyeket nem osztanánk meg családunkkal, munkatársainkkal vagy a szomszédjainkkal. A munkánkkal kapcsolatos aktualitásokat és másról készített fotókat se tegyünk közzé az interneten az adott személy beleegyezése nélkül – tanácsolta a szóvivő.

Egy fénykép online megosztása már önmagában is kérdéses lehet, hiszen olyan információkat is tartalmazhat, melyeket már nem biztos, hogy szeretnénk megosztani.

A háttér vagy a környezet is árulkodó lehet és hasznos információkat szolgáltathat a rossz szándékú emberek számára. A digitális fényképezőgépek és a mobiltelefonok számos ­információt tárolnak el az általuk készített képfájlokban.

Például a fotó készítésének időpontját, a fényképezőgép vagy telefon típusát, gyártójának nevét, esetleg a kép készítésének földrajzi helyét is. Ezek közzététele szintén kockázatot jelenthet.

– Az internet használata során számos információt osztunk meg magunkról, sokszor nem is tudva róla. Pél­dául internethasználati szokásokra, érdeklődési körre, látogatott oldalakra vonatkozó adatokat.

– Ezekhez az információkhoz való hozzáférés komoly veszélyeket rejt magában, hisz az így összegyűjtött adatok alapján következtetni lehet a személy viselkedésére, a szokásaira. Hosszabb időn keresztül történő adatgyűjtéssel pedig az érintett élettörténete is megrajzolható, így a bűnözők magukat a sértettnek adhatják ki és ezzel visszaélhetnek – fejtette ki Szabó Zita.

A szóvivő hozzátette, hogy személyiséglopás mellett a közösségi oldalakon keresztül könnyen válhatunk zaklatás vagy csalás áldozatává is, hiszen idegenek is könnyen kapcsolatba léphetnek velünk.

Adataink védelmében nagyon fontos szerepet játszanak a jelszavak is, melyek megakadályozzák, hogy a közösségi oldalakon illetéktelen személy beléphessen fiókunkba, elolvashassa e-mailjeinket vagy visszaélhessen adatainkkal.

A Facebookot, illetve a többi közösségi oldalt használóknak sem árt óvatosan bánni az adatokkal. Képünk illusztráció.

A jelszó megszerzésének több módja is van. Az egyik, amikor egy jelszófeltörő program szisztematikusan végigpróbálja az összes lehetséges kombinációt.

Szabó Zitától azt is megtudtuk, hogy egy olyan jelszónak, amely négy karakterből és számokból áll, mint például a PIN-kódok, tízezer lehetséges változata van és viszonylag könnyen törhető.

Egy olyannak, ami nyolc karakterből áll, kisbetűket és számokat is tartalmaz, már 2,8 ­billió kombinációja. Ennek feltöréséhez is elegendő lehet néhány óra. Egy olyan jelszónak azonban, mely tizenkét karakterből áll, nagybetűket, kisbetűket és számokat, valamint egyéb karaktereket is tartalmaz, 621 trilliárd.

Ennek feltörése a jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményű számítógéppel is több mint hatvanháromezer évig tartana.

A másik módszer esetén egy már ismert jelszavakat tartalmazó lista elemeit próbálgatja végig a támadó egy program segítségével. Ha a jelszó rövid és szokásos szó, akkor viszonylag könnyen feltörhető.

Könnyen kivédhető viszont, ha hosszabb kifejezést választunk, például jelmondatot vagy nem szokásos karaktersort, mely kisbetűt, nagybetűt, számot és egyéb karaktert is tartalmaz.

– Az illetéktelen hozzáférés megelőzése érdekében olyan jelszót válasszunk, amely minimum nyolc, de inkább tizenkét karakter hosszú és nem kapcsolódik a személyünkhöz.

Egyre többen élnek az internet lehetőségeivel. Nem árt azonban vigyázni... Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

– Nem javasolt például születési dátum, háziállat neve, kedvenc együttes. Mivel az ilyen jelszavak megjegyzése elég nehézkes, segíthet, ha egy jelmondatot, több szóból álló kifejezést használunk. Ez akár lehet egy általunk kedvelt idézet is – magyarázta a megyei ­rendőrségi szóvivő.

Emellett fontos, hogy a nem kizárólag általunk használt számítógépen, vagyis iskolában, munkahelyen, ismerősnél, nyilvános helyen, mindig jelentkezzünk ki a felhasználói fiókból, a böngésző bezárása nem elegendő, mivel az oldal újbóli megnyitása esetén automatikusan belép az utoljára használt felhasználói fiókba.

Az ilyen számítógépeken a felhasználói nevünket és jelszavunkat se jegyeztessük meg a böngészővel.

Nagy kincs a felhasználónév és a jelszó is

Néhány jó tanács a biztonságért:

– Ne legyen nyilvános a profilunk. Állítsuk be úgy, hogy a személyes adatainkat és a megosztott tartalmakat csak az ismerőseink­ láthassák!

– Csoportosítsuk ismerőseinket és ezáltal korlátozzuk, hogy ki mit láthat a profilunkból!

– Állítsuk be, hogy kizárólag a jóváhagyásunk után jelölhessenek meg minket egy posztban vagy fényképen!

– Korlátozzuk az idővonalunk láthatóságát és azt, hogy ki tehet közzé tartalmat rajta!

– Ismerőseink körét idegenek ne láthassák!

– Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profilunkkal történő bejelentkezés során ellenőrizzük, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adatunkhoz fér hozzá!

– Ne adjuk meg senkinek a felhasználói nevünket és a jelszavunkat!

– Használjunk minden felhasználói fiókunkhoz egyedi jelszót­!

– A böngészőben ne mentsük el a jelszavakat, különösen nem nyilvános számítógépen!

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!