JÁSZSÁG

2018.01.10. 07:00

Megkezdték a szociális tüzelő kiszállítását megyénkben

Megkezdték a rászoruló családoknak szánt téli tüzelő kiosztását a Jászságban. A kistérség városaiban az önkormányzatok saját költségvetésükből áldoznak a feladat végrehajtására. A célra Tüzép-telepről vásárolt, illetve az elmúlt hónapokban az önkormányzati területekről kitermelt fát egyaránt felhasználnak.

Jászapátin, a Téba Tüzép telephelyén készítik elő a szociális program teljesítéséhez szükséges tüzelőanyagot.

Fotó: Banka Csaba

– Családonként tíz mázsa tűzifát osztanak ki a rászorulóknak Jászárokszálláson – tájékoztatta honlapunkat Gergely Zoltán polgármester. Az igénylések alapján a szociális bizottság segítségével állították össze azt a listát, amely szerint 151 helybéli családnak visznek tüzelőt.

– Önkormányzatunk vásárolt egy mérleget is, amellyel pontosan ellenőrizni tudjuk, hogy mindenki ugyanannyi tűzifát vehessen át. A kiszállításokat néhány nappal ezelőtt kezdtük meg – mondta a polgármester

A város egyrészt vásárolt tűzifát, másrészt a helyi gyárak ajánlottak, ajánlanak fel egyutas raklapokat, illetve az önkormányzati utak karbantartásakor kitermelt fát használják fel a program végigviteléhez.

– Egy esővíz-elvezető csatorna védművének kiépítése kapcsán fél hektárnyi állami terület került az önkormányzat tulajdonába Vámosgyörk határban.

– Innen is termeltünk ki fát, amit a város szintén tüzelőként oszt majd ki – mondta a polgármester.

Jászárokszálláson összességében mintegy három és fél millió forintot fordítanak a helyi szociális tüzelő-program végrehajtására.

Jászberényben százötven család számára biztosítanak, családonként négy mázsa tüzelőt. Dr. Szabó Tamás polgármester elmondta, hogy az érintettek listáját összeállították már, és az év első napjaiban el is indítják a kiosztást.

A megvásárolt tüzelőt közvetlenül a Tüzép-telepről szállítják ki az érintetteknek. A polgármester hozzátette, próbálják úgy ütemezni a kiszállításokat, hogy az tényleges segítséget nyújtson az érintetteknek.

Illetve tartalékolnak is arra az esetre, ha a jelenlegi időjárási viszonyoktól eltérően beköszönt a valódi hideg idő. A tapasztalat ugyanis az, hogy a tél első hónapjaira a rászorulók egy részének még sikerül tüzelőt beszereznie, így az önkormányzat segítségére inkább a téli hónapok második felében van a legnagyobb szükség.

Kétszáz család kap belőle

Jászapáti önkormányzata az igényeket látva, már decemberben megkezdte a segítséget jelentő tüzelő kiadását. Várhatóan idén télen mintegy kettőszáz család számára biztosítják majd a tűzifát.

Jászapátin, a Téba Tüzép telephelyén készítik elő a szociális program teljesítéséhez szükséges tüzelőanyagot.
Fotós: Banka Csaba

A helyi Tüzép-telepről beszerzett tűzifából az érintett családok ingatlanaihoz négy-négy mázsa fát tudnak szállítani. Az önkormányzat folyamatosan figyeli a program végrehajtását. A kettőszáz érintett számára biztosított a faanyag, ha szükséges, áttekintik a lehetőségeket a további segítségnyújtás érdekében.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!