JÁSZBERÉNY

2018.01.06. 11:30

Versenyek egész sora vár a berényi néptáncosokra, februártól pedig valami különlegesség is útjára indul

A Jászság Népi Együttes tagjai már az új év első napjaiban folytatják szakmai munkájukat. Fesztiválok, versenyek egész sora vár a táncosokra a közeljövőben, miközben szakmai tevékenységüket egyre több területen­ ismerik el.

Szűcs Gábor lányával, Szűcs Eszterrel az együttes negyvenöt éves jubileumi gálaműsorán

Fotó: Banka Csaba

A népi együttes szakmai vezetője, Szűcs Gábor­, illetve ­felesége Szűcsné­ Urbán Mária, a Viganó­ Alapfokú ­Művészeti Iskola igazgatója számára egy újabb elismerést jelentett, hogy a Fölszállott a ­páva televíziós sorozat keretében felkészítő mesterként számítottak szakmai tudásukra.

Négy pártfogolt csoportjuk közül a Debreceni Hajdú Táncegyüttes egészen a két ünnep között megrendezett döntőig menetelt, ahol különdíjjal ismerték el teljesítményüket.

– A Jászság Népi ­Együttes, valamint az utánpótlás­csoportjaink teljesítménye és a „pávában” elért sikerei is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy munkánkra, tapasztalatunkra, megszerzett tudásunkra ilyen módon is számít a szakma – ­mondta Szűcs Gábor honlapunknak.

– Egymásra ható, komplex folyamatról­ van szó, mely elismerés véleményem szerint egyaránt szól a felnőtt- és a gyerekegyüttesnek, oktató kollégáknak és természetesen nekünk is – tette hozzá a szakember.

Az előttünk álló hetekben is számos feladat vár a jászberényi táncosokra. A fiatalabbak számára már ­január 19–20-án elérkezik az ­első komoly kihívás. A ­Jártató Táncegyüttes több ­táncosa is bejutott az Egri Országos Szólótáncverseny ­döntőjébe.

A január derekán tartandó versenyen Szűcs Gábor a zsűri tagjaként segíti a szakmai munkát. A fiatalok természetesen már most gőzerővel készülnek a megmérettetésre.

Szűcs Gábor lányával, Szűcs Eszterrel az együttes negyvenöt éves jubileumi gálaműsorán
Fotós: Banka Csaba

A népi együttes Víz utcai székházában, Jászberényben februártól egy különleges sorozatot szeretnének útjára indítani. Rendszeresen szerveztek eddig is táncházakat, de ebben az évben szeretnék a Budai Fonó mintájára megtartani ezeket.

­Adatközlő táncosok, zenészek közreműködésével hónapról hónapra igazi „fonó hangulatot” szeretnének teremteni a mozgalmas hétköznapok forgatagában.

A Martin György Néptáncszövetség idén március 3-án szervezi meg a Néptánc­antológiát Budapesten. Közismert, hogy az antológiára mindig azokat az együtteseket hívják meg, melyek az előző évben egy-egy kiváló koreográfiával örvendeztették meg a hazai néptánckedvelők közösségét

Az idei antológiára a felnőttegyüttest és a közvetlen utánpótlást jelentő ifjúsági néptáncegyüttest is meghívták a szervezők.

– Elmondhatjuk, hogy a Jászság Népi Együttes és az utánpótláscsoportok is rendszeres résztvevői minden évben a hazai néptáncmozgalom egyik legnagyobb seregszemléjének – mondta Szűcs Gábor.

– Azt üzeni számunkra ez a tény, hogy jó úton haladunk hagyományaink megőrzésében, bemutatásában és továbbadásában.

Folyamatos munkát ad a felkészülés

Egyaránt jelent munkát a csoportok ­felkészítésében, illetve a rendezvény szervező­munkájában az április­ban immár hatodik alkalommal esedékes Országos Gyermek és Ifjúsági Szólótáncverseny Jászberényben, mely a szarvasi országos döntő előselejtezőjeként szerepel idén.

A gyermekcsoportok ­mellett a felnőttegyüttes is megkezdte már a munkát, ­hiszen egy teljesen új ­műsor összeállítása indult el ezekben a napokban.

Szűcs ­Gábor elmondta honlapunknak, az új koreográfiák kidolgozását követően, még ebben az évben be is szeretnék mutatni produkciójukat szűkebb pátriánk közönségének.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!