UTAZÁS

2018.01.13. 07:00

Sokan már most a nyaralást tervezik

Hófehér homokos tengerpart, pálmafák, koktélok – ki ne szeretne legalább néhány napos nyaralás idejére eltűnni az itthoni szürke, nyirkos januárból. Megyénkben azonban csak kevesen tehetik meg, hogy egzotikus utakra induljanak.

Ezek a hónapok főként az egzotikus utakról szólnak – legalábbis azoknak, akik meg tudják fizetni…

Forrás: Shutterstock

Az utazási irodák kirakatában egzotikus utak csábítanak az álmodozásra. Immár nem csak a Kanári-szigetek, Mexikó vagy éppen Malajzia csodáit kínálják a turisztikai szakemberek, de akár luxus hajóutakra is lehetőség nyílik.

A megyében azonban kevesen utaznak télből a nyárba, inkább a nyaralásukat foglalják le.

– Ezek a hónapok főként az egzotikus utakról szólnak – mondta el kérdésünkre válaszolva Weinrauch Tamás, az egyik szolnoki utazási iroda ügyvezetője.

– Thaiföld például már viszonylag könnyen elérhetőnek számít, de jellemzően inkább Egyiptom felől érdeklődnek nálunk. Az igazán egzotikus utakat viszont inkább fővárosi irodáknál vagy az interneten foglalják le.

Jellemzően azok a családok, akik ilyenkor szánják rá magukat az utazásra, minimum egy hétre, de inkább tíz napra foglalnak szállást.

Ezek az utak néhány százezer forinttól már elérhetőek, az igazán különleges úticélok végösszege akár milliós is lehet, mire minden költséget összeadunk. Sokan választják ilyenkor az európai utazásokat is: a közelebbi nagyvárosok és kirándulóhelyek egyaránt népszerűek, emellett keresettek a körutak, városlátogatások is.

– Párizsban már jártunk tavaly, ami feledhetetlen élmény mindannyiunknak. Ezért idén Rómába szeretnénk eljutni, legkésőbb a tavaszi szünetben – mesélte N. Edit, aki kamasz gyermekeivel szeretne néhány napos útra indulni.

Ezek a hónapok főként az egzotikus utakról szólnak – legalábbis azoknak, akik meg tudják fizetni…
Képünk csak illusztráció Forrás: Shutterstock

– Szerencsére ilyen városnéző, pár napos kiruccanásra még futja a családi költségvetésből. Úgy számítjuk ugyanis, hogy két éjszakára hármunknak kijön ez az út kétszázezer forintból.

Az utazásszervezők mindeközben már a nyárra is készülnek. Hangsúlyozzák, hogy érdemes minél hamarabb lefoglalni minden utazást, hisz ezzel mind az utas, mind a szervezők bebiztosítják magukat, mint ahogy a beteg- és a poggyászbiztosítással is.

– Az előrelátóbbak már most érdeklődnek a lehetőségek iránt – tudjuk meg Weinrauch Tamástól. – Továbbra is rendkívül népszerűek az olasz, horvát, spanyol utak, s emellett Görögország is nagyon kedveltnek számít annak ellenére, hogy az utóbbi évek során sokat gyengültek az ottani feltételek. Ha csak lehet, inkább Törökországot szoktuk javasolni az ügyfeleinknek, több-kevesebb sikerrel.

A síutak is kedveltek mostanság

Az év első hónapjaiban a síutak is igen népszerűek. Azok, akik nem rettennek vissza a hidegtől, ilyenkor akár több hétvégét is osztrák, szlovák, olasz sípályákon töltenek. Ezért ezek az utak akár last minute-ként is elkelnek, hiszen akadnak olyan síelők, akik az utolsó pillanatban döntik el, hogy másnap utazni szeretnének. Sokan pedig csak összepakolnak és útra kelnek, arra számítva, hogy a választott térségben biztosan találnak szabad szállást maguknak.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!