Jászkunság

2018.01.17. 13:58

Sokszor nem éri meg üzemeltetni a kisebb patikákat, de nagy szükség van rájuk

Nincsenek könnyű helyzetben a kis forgalmú patikák. A költségeik közel azonosak, mint nagyobb társaiké, a nyereségben viszont nemigen bízhatnak. Ezen segít az az állami támogatás, amelynek összege év elején emelkedett.

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

A kis forgalmú gyógyszertárak működési célú támogatásának összege 700 millió forintról 1,05 milliárd forintra emelkedett 2018-tól, vagyis az idei esztendőtől.

A normatív támogatás azt az egyértelmű célt szolgálja, hogy a kis forgalmú gyógyszertárak működése is biztosítva legyen. Megyénkben több tucatnyi kis patika élhet ezzel a lehetőséggel, amely nagy segítséget jelent számukra.

– A működési célú támogatás a kistelepülések gyógyszertárait segíti elsősorban, különösen azokon a helyeken, ahol egyébként is nehéz fenntartani akár egy fiókgyógyszertárat is – tudtuk meg Rőczey Norberttől, a Magyar Gyógyszerész Kamara megyei elnökétől.

– Egy kis forgalmú gyógyszertár esetében jóval kisebb az úgynevezett árréstömeg, vagyis a gyógyszerek beszerzési és az eladási ára közti különbség. Vagyis az az összeg, amelyből fenn kell magát tartania a patikának.

– Egy gyógyszerészi vagy egy asszisztensi fizetést is nagyon nehéz kigazdálkodni.  Ezért mind a gyógyszerész-utánpótlás, mind pedig a kis patikák helyzete nagy problémát jelenthet a közeljövőben a megyében is. A költségek ugyanis adottak, hiszen az alkalmazottakat fizetni kell.

– Tudok olyan kollégáról, aki már csak azért viszi tovább a gyógyszertárát, hogy ne maradjon patika nélkül a település, s előfordult olyan is, hogy a patikus már a nyugdíjából finanszírozta a működést.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

A támogatás feltétele többek között az, hogy a patika egyedüli gyógyszertárként működjön az adott településen.

– Természetesen örülünk a támogatás emelésének, bár reménykedünk benne, hogy az összege a későbbiekben tovább nő majd – mondta el kérdésünkre válaszolva az egyik érintett patikus.

– Ez a mostani összeg arra elég, hogy egy kis lélegzethez jussunk. Őszintén szólva, jómagam már csak azért tartom fenn a gyógyszertáramat, mert évtizedek óta csinálom. Ha egyszer lehúzom a rolót, kétlem, hogy lesz olyan, aki átveszi tőlem.

Az árrés is fontos

Sokszor okozhat nehézséget, hogy a drágább gyógyszerek esetén alkalmazható árrés szabályozott. Így a hatezer forintnál többe kerülő valamennyi gyógyszer esetén ugyanannyi az árrés: 990 forint.

Ha tehát a gyógyszerész elad például egy tizenötezer forintos készítményt, akkor is csak a 990 forintos árréssel dolgozhat, viszont a 15 ezer forintot maga finanszírozza meg 16 napig, utána téríti meg neki az állam.

Míg a nagyobb, esetleg hálózatban működő gyógyszertárakban ez nem okoz problémát, a kicsiknél akár a napi működést is veszélyeztetheti.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!