KUNSZENTMÁRTON

2018.01.24. 17:25

Sötét és félelmetes a kunszenti Körös-híd esténként, ellopták a vezetékeket...

Évek óta sötét éjjelente a Körös-híd. S bár íves, mutatós lámpák nyúlnak az ég felé az egyik oldalon, azok közül egy sem világít. A vezetékeket ugyanis korábban ellopták, az önkormányzat azóta sem pótolta. Hamarosan azonban – a tervek szerint – nem csak a közvilágítást, az egész hidat felújítják. 

Joó Zsuzsa

Fazekas János alpolgármester szerint a híd megérett a teljes felújításra, nem csak a közvilágítás kijavítására.

Fotó: Joó Zsuzsa

„Sötétbe borult” a kunszenti Körös-híd. Nem most, már pár évvel ezelőtt. Gyalogosoknak, bicikliseknek óvatosan kell átkelniük esténként rajta, világítás híján könnyen előfordulhat baleset.

A lakosok nem dísz-, csak egyszerű közvilágításra vágynak. Igényük valóban nem túlzás, a lámpák is megvannak hozzá. Csak éppen fényük nincs.

– Négy-öt évvel ezelőtt ugyanis ellopták a légvezetékeit – meséli ­Wenner-Várkonyi Attila polgármester. Akkor még nem ő volt a város vezetője, de természetesen mindenki, így ő is hallott a megdöbbentő esetről.

– A lopással több százezer forint kára keletkezett az önkormányzatnak. Úgy gondoljuk, hogy csak akkor van értelme a vezetékek pótlásának, ha a hidat be tudjuk kamerázni.

„Félő ugyanis, hogy ennek hiányában mindez megismétlődik”

– árulja el honlapunknak a polgármester.

Jó hír, hogy Kunszentmártonban már elindult a térfigyelő kamerák kihelyezése. Első körben három készüléket vásárolt az önkormányzat a 2016-os kommunális adóból befolyt ötmillió forintból.

Tavaly áprilisban újabb határozat született a bővítésről, a készülékek megvásárlásának és kiépítésének fedezetét ugyancsak a kommunális adóbevétel adta.

A városban hamarosan több mint harminc kamera segít a közbiztonság helyzetének javításában. Wenner-Várkonyi Attila elmondta: a fejlesztés tovább folytatódik.

Szintén ötmillió forintból rendszámfelismerő kamerákat vásárol az önkormányzat – az egyik éppen a Körös-hídra kerül, még idén.

Fazekas János alpolgármesterrel kisétálunk a hídhoz. Közben elmondja, az önkormányzat kötelező feladata az építmény karbantartása és felújítása, így a közvilágítás kijavítása is. Ezt jól tudják.

És azzal is tisztában vannak, mennyire ráférne egy alaposabb renoválás a régi, kopott hídra. A tavaly májusi képviselő-testületi ülés egyik témája volt a hídfelújítás, melyre – úgy döntöttek – az önkormányzat pályázni szeretne.

– Csak a statikai vizsgálat négy-ötmillió forintba kerül. Rezgéstechnikai módszerrel nézik meg, mennyire használódott el a híd. A felújítás ettől a vizsgálattól függ – mondja Fazekas János.

Fazekas János alpolgármester szerint a híd megérett a teljes felújításra, nem csak a közvilágítás kijavítására.
Fotós: Joó Zsuzsa

Wenner-Várkonyi polgármester Attila hozzáteszi, a most épülő M44-es út építésével párhuzamosan felújítják a másik Kunszent-közeli Körös-hidat is.

Amennyiben elkezdődnek a munkálatok, vélhetően lesznek napok, amikor teljesen lezárják a hidat.

A legközelebbi átkelési lehetőség a folyón éppen itt van, a belvárosi, öreg, egysávos építményen keresztül.

Egyelőre nem is tudni, elbírná-e a megnövekedett forgalmat.

Több feladat is vár tehát az önkormányzatra: a híd bekamerázása, kivilágítása, vizsgálata és felújítása. Remélhetően az első kettővel még idén végeznek.

Húsz évet adtak a hídnak

A régi vasbeton Hármas-Körös gerendahidat 1925-ben adták át, mely a rendszerváltás óta áll az önkormányzat kezelésében. Bár az ötvenes években süllyedés miatt ­renoválták a hidat, állapota a hetvenes évek végére meglehetősen leromlott.

Budai Barbara, a műszaki osztály munkatársa elmondta, ennek ellenére – pénzhiány miatt – csak 1994-ben újították fel a hidat és akkor is csak a legszükségesebb feladatokat végezték el rajta.

Az akkori szakértői véleményben az állt, hogy a híd várható élettartama tizenöt, legfeljebb húsz év, az akkor megszabott forgalom és sebességkorlátozás mellett.

A régi Hármas-Körös híd tehát minden szempontból megérett a felújításra – nem csak a közvilágítást tekintve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!