SZOLNOK

2018.01.03. 19:55

Szolnokon is sok állat menekült el otthonról a tűzijátékok hangjától, gyűlnek a kutyák a menhelyen

Segítsetek! Keressük kutyánkat, Szilveszter este tűnt el… Figyelem! Nem ismerős valakinek ez a kutyus? – riadt tekintetű, kistestű keverékekkel, vagy éppen ápolt, fajtatiszta kutyák fotóival van tele a legnagyobb közösségi oldal.

Molnár-Révész Erika

Ezt a fekete keverék kutyát is szilveszter után hozták be a menhelyre. Képünkön Tarpai Enikő, a Szolnok Városi Állatotthon főmunkatársa.

Fotó: Mészáros János

Az elveszett és talált kutyák száma megugrik év elején, a szilveszteri tűzijátékok hangja miatt nagyon sok állat szökik el ilyenkor otthonról.

– Még ma kezdtek el jönni, éppen most hoztunk el egyet reggel – meséli Tarpai Enikő, a Szolnok Városi Állatotthon főmunkatársa. A menhelyre ugyanis folyamatosan viszik a talált állatokat a lakosok.

– Azt tapaszalom, hogy a lakosság nagyon jólelkű, és a talált kutyákat befogadják egy-két napra. Bár ügyeletet vállaltunk szilveszter estére, akkor nem volt segítségkérés.

– Ez amiatt is lehet, hogy sokan elmentek aznap este bulizni, vagy elutaztak valahová, és csak később vették észre, hogy eltűnt otthonról a kedvencük – teszi hozzá.

A tűzijátékok hangjától annyira megriadhatnak az állatok, hogy gyakran pánikszerűen futásnak erednek, akár több kilométert is megtehetnek így, később pedig nem találnak haza.

– Mivel a tűzijáték ilyenkor legális, így azzal nem lehet mit kezdeni, sok múlik a gazdákon.

– Nyilván nem lehet mindenkit megkérni, hogy szilveszter este maradjon otthon a kutyájával, de biztosítani kellene, hogy ez idő alatt is megfelelően helyezzék el őket oda, ahonnan nem tudnak kiszökni.

Ezt a fekete keverék kutyát is szilveszter után hozták be a menhelyre. Képünkön Tarpai Enikő, a Szolnok Városi Állatotthon főmunkatársa.

– Volt például egy idős házaspár, aki hozzánk hozta el a kutyáját addig, ameddig elutaztak – mesél tapasztalatairól.

A szakember azt tanácsolja, az elkóborolt állatot először mindenképpen a helyi menhelyeken kezdjék keresni a gazdák, illetve figyeljék a közösségi oldalakat.

Hozzátette, nagyon fontos lenne, hogy a kutyák chippel legyenek ellátva, a tapasztalatok szerint viszont ez sok esetben hiányzik, ezért a talált kutyák fotóit folyamatosan tölti fel a menhely a legnagyobb közösségi oldalra, bízva abban, hogy ennek segítségével minden jószág visszakerül a gazdájához.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!