Közélet

2010.08.10. 17:42

A helyőrség 56-os parancsnokára emlékezett Szolnok

Katonai tiszteletadás mellett a 76 évesen, 1987. augusztus 10-én elhunyt Kablay Lajosra emlékeztek kedden a szolnokiak.

Mészáros Géza

A Honvéd Kilián György Repülő Hajózó Tiszti Iskola parancsnoka és egyben a szolnoki helyőrség parancsnoka az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakában sikeresen közvetített a laktanya és a forradalmi szervezetek között, amelynek köszönhető volt, hogy a megyeszékhelyen nem volt vérontás. A munkásság és a diákok felfegyverzésének követelése Szolnokon mindvégig az egyik legfontosabb kérdés maradt, ehhez azonban Kablay Lajos, mint a forradalmi munkástanács katonai biztosa semmiképpen sem akart hozzájárulni.

Kablay alezredes folyamatos kapcsolatot tartott a szolnoki szovjet katonai alakulatok vezetőivel. Attól tartott, hogy amennyiben a lakosság kezébe fegyver jut, fegyveres összetűzés alakulhat ki a szovjetekkel, vagy a szolnoki ÁVH-sokkal. Legfőbb törekvése pedig éppen a vérontás elkerülése volt. Főleg azért, mert ez nem csupán emberáldozatokkal járt volna, hanem valószínűleg a várost is földig rombolta volna a vörös hadsereg.

A nagy tekintélyű, tiszta jellemű katonai vezetőt városszerte tisztelték és szerették. Ennek ellenére a visszarendeződés koncepciós elemei elérték, hogy letartóztatták, és 11 hónapot börtönben töltött. A vádak hamisak, megalapozatlanok voltak, megfélemlített, betanított tanúkat vonultattak fel személye ellen. 1958. július 3-án zárt tárgyaláson jogerősen egy évi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Katonai Bíróság, rendfokozata és kitüntetése meghagyásával.

A Kablay Lajos nevét viselő veteránrepülő egyesület a rendszerváltás után sikeresen kezdeményezte az Igazságügyi Minisztériumban Kablay Lajos rehabilitálását, a helyi önkormányzatnál pedig kijárta, hogy a posztumusz ezredessé kinevezett egykori helyőrségi parancsnokról 1999-ben teret nevezzenek el Szolnokon. Az egyesület később, 2002-ben egy emlékművet is állíttatott a Kablay téren. A bronz mellszobor Fáskerti Zsófi főiskolai hallgató alkotása. Az emlékmű a fiatal Kablay Lajost ábrázolja, öltözéke azonban nem egyenruha, hanem civil ruházat, utalva a honvédtiszt 1956-os forradalom utáni életútjára.

Kedden halálának 23. évfordulóján városvezetők, katonai és civil szervezetek, valamint helyi polgárok emlékeztek meg a hős parancsnokra a Kablay téren.

Kablay Lajos emlékét megőrzi az utókor

Augusztus 10-én az egykori bajtársak, a katonaság, az önkormányzat, valamint civil szervezetek képviselői hajtottak fejet Kablay Lajos emlékműve előtt. A város nevében dr. Sebestyén Ildikó aljegyző, a helyőrség nevében Koller József alezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese helyezte el a megemlékezés koszorúját. Továbbá Csépány Sándor, a Kablay Lajos Veteránrepülő Egyesület elnöke és Stroján József titkár koszorúzott az emléknapon, többek mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!