APRÓ ÉLETEK

2017.12.16. 15:25

Állandó készenlétben várja az inkubátor a babákat, akikről édesanyjuk úgy véli, nem tud gondoskodni

Jó néhány éve történt már, amikor az ápolók egy nap gondosan bebugyolált kis csomagot találtak a szolnoki Hetényi kórház gyermekrendelőjében. A puha takaróban alig néhány napos baba szendergett. Bár édesanyja felnevelni nem tudta, legalább arról gondoskodott, hogy jó kezekbe kerüljön gyermeke.

Folyamatosan karbantartják az épület földszintjén álló inkubátort

Fotó: Mészáros János

Állandó készenlétben áll egy inkubátor a Hetényi Géza kórház hétemeletes épületének földszintjén. Kívülről könnyen megközelíthető, csendes területen alakították ki helyét még 2005-ben, lehetőséget biztosítva ezzel azoknak a frissen szült édesanyáknak, akik valamilyen okból lemondanak gyermekükről.

– Folyamatosan karbantartjuk ezt az inkubátort, immár tizenkét esztendeje – tudtuk meg Dankó Zsuzsannától, a gyermekosztály főnővérétől. – A kolléganőim naponta ellenőrzik az állapotát, rendszeresen fertőtlenítik, minden pillanatban készen áll tehát arra, hogy befogadjon egy újszülöttet.

– A külső és belső ajtó közötti területen helyeztük el, s a külső bejáratot folyamatosan nyitva tartjuk. Ha az inkubátor ajtaját lenyitják, néhány perc késleltetéssel megszólal egy csengő az ügyeletesnél, így rendkívül gyorsan, biztonságos körülmények közé kerülhet az a baba, akiről ily módon gondoskodik nehéz helyzetbe került édesanyja.

– Az előírások szerint az inkubátorban talált baba elsődleges ellátásban részesül, gyermekorvos vizsgálja meg, s ha nem volt mellette konkrét üzenet, nevet adunk neki. Ezt követően indul meg a szokásos hivatali eljárás.

Egyre gyakrabban előfordulnak olyan élethelyzetek, amikor az életet adó anya kénytelen lemondani gyermekéről. Nem csak az inkubátor jelenthet azonban megoldást, a Gólyahír Egyesület is segít. Krízishelyzetbe került állapotos nőkről gondoskodik, nyílt örökbefogadással nyújt lehetőséget arra, hogy a nem kívánt terhességből született babák is szerető családban nőjenek fel.

– Nem is gondolná az ember, milyen sok nő kerül kilátástalan helyzetbe – mondja Erősné Szalai Gyöngyi, aki a megyei kórház szülészetén dolgozik védőnőként, s így felvállalta, hogy önkéntesen segíti az egyesület munkáját is. – Hétről hétre találkozom ilyen esetekkel, és sokszor valóban nincs más kiút, mint az örökbeadás.

Erősné Gyöngyi úgy véli, ha már úgy döntött az édesanya, hogy életet ad a babának akkor is, ha nem tudja felvállalni a felnevelését, a legjobb, ha legalább arról gondoskodik, hogy családban nőjön fel.

– Igazán tragikus emberi sorsokkal találkozom a munkám során. Olyan helyzetekkel, amikor valóban ideális megoldást nyújthat az örökbeadás – meséli a védőnő. – Előfordult például, hogy egy kistelepülésen élő fiatalasszonynak segítettünk. A férje külföldön dolgozik, ő pedig otthon neveli a gyermekeiket. A szomszédember azonban szemet vetett rá, megerőszakolta.

Folyamatosan karbantartják az épület földszintjén álló inkubátort

– Szegény asszony nem mert a rendőrségre menni, annyira szégyellte a vele történteket, hogy senkinek sem mondta el, főként a férjének nem. A megfogant gyermeket azonban nem akarta megölni, ezért úgy döntött, örökbe adja egy olyan párnak, akik már régóta hiába várnak gyermekáldásra. Potyogtak a könnyei, amikor el kellett válnia a picitől, az utolsó pillanatig táplálta, de tudta, hogy mindenkinek így a legjobb.

Mindig az anya dönt

A döntés mindenkor az anyáé, a lehetőségek ismeretében ő határoz róla, megtartja-e az újszülöttet. Megtörténik, hogy hiába készítették már elő teljesen az örökbeadást-fogadást, az utolsó pillanatban mégis meghiúsul, és mégis édesanyja viszi haza a babát. Épp ezért a fogadó családot sokszor csak néhány nappal az örökbefogadás előtt értesítik, nehogy túl nagy legyen a csalódás.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!