KŐRÖSTETÉTLEN

2017.11.22. 19:57

Belügyi hálózatra csatlakoztatná kamerarendszerét az önkormányzat

Úgy látszik, beváltotta a hozzá fűzött reményeket a tavaly átadott térfigyelőkamera-rendszer Kőröstetétlenen. A többmilliós beruházásból a legbiztonságosabb falu lakói profitálhatnak a legtöbbet. De vajon hány bűnesetet kellett leleplezniük a tetétleni kameráknak?

Egy központi számítógép segítségével követhetők a beérkező autókról készült felvételek

Fotó: Mészáros János

– December elsején lesz egyéves a huszonegy kamerából álló rendszerünk, mely azóta is kiválóan működik.

– A korábbi térfigyelők sajnos elavulttá váltak, ezért döntöttünk akkoriban a lecserélésük mellett – kezdte mondandóját Pásztor Imre polgármester, aki elmondta, az új kamerák felvételeinek visszanézésére csupán egyetlen alkalommal volt szükség, akkor is egy csekély súlyú közlekedési kihágás adott okot erre.

– Bűncselekmény miatt azonban eddig még egyetlen egyszer sem fordultunk a rendszerhez – mosolyodott el a faluvezető, majd hozzáfűzte, tavaly decemberben hatmillió forintból vásárolta kameráit az önkormányzat, melyeket úgy helyeztek ki, hogy a település minden bevezető útjáról érkező autósokat „megfigyelhessék”.

– A kamerák által rögzítettekből az is látszik, a néhány évvel ezelőtt az ország legbiztonságosabb településének kikiáltott Kőröstetétlen szerencsére továbbra sem melegágya a kirívó eseteknek.

– Hosszú ideje nem jellemző nálunk sem lopás, sem pedig a bűnözés egyéb fajtája, és nem is nálunk tűnik el a szivattyú a hátsó kertből… – adott hangot örömének a faluvezető, majd elmondta, a lakosság is hamar megbarátkozott a térfigyelő készülékek jelenlétével.

– Úgy látom, a helyiek is megértették a kiépített rendszer jelentőségét, és azt tapasztalom, mindenkiben tudatosult, hogy a kamerák tulajdonképpen mindannyiunk biztonságát szolgálják a településünkön – húzta alá a falu első embere.

Egy központi számítógép segítségével követhetők a beérkező autókról készült felvételek
Fotós: Mészáros János

Pásztor Imre szerint egy ilyen technikai színvonalat képviselő rendszer sehol máshol nincs a térségben.

– Térfigyelőink amellett, hogy a falun belül haladók sebességét is mérni tudják, a kamerák közti sebességkülönbség számítására is alkalmasak, így fókuszálva a gyorshajtásra – részletezte, s hozzáfűzte, a tetétleni „figyelőegységek” ezzel az autópályákon található technikai megoldásokat is tartalmaznak.

– Személyes beavatkozást nem igényelnek, de arra sincs szükség, hogy egy arra alkalmas személyzet folyamatosan figyeljen rájuk – utalt a rendszer önműködő voltára a faluvezető.

A nagy, közös adatbázisba tartoznának

– Szeretnénk elérni, hogy csatlakozhassunk a Belügyminisztérium központi rendszeréhez.

– Azt gondolom, ez mindenki számára előnyös megoldás lenne, hiszen, ha valami történne, könnyedén le lehetne követni magasabb szinten is egy szabálysértést vagy más egyéb cselekményt – részletezte a polgármester, s kifejtette, reményeik szerint jövőre valósulhat meg az elképzelés, hogy egy erre létrehozott belügyi adatbázisba fussanak be a tetétleni felvételek.

A csatlakozás egyébként a hálózat technikai felmérését követően történhet meg.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!