HÁZI KEDVENCEK

2017.10.20. 14:00

Beteg a kutyus, vagy a cica? Hétvégén is vigyáznak a kiskedvencekre Szolnokon

A házi kedvencek sokak életében kiegészítik vagy akár helyettesítik is a családot manapság. Ha a kutyus vagy a cica megbetegszik, éppoly felelősséggel gondoskodnak róla, mint bármely családtagról. Így akár hétvégén is előfordulhat, hogy állatorvoshoz kell vinni a beteg kedvencet.

Forrás: Shutterstock

– Az egyik szombat délután úgy jött be a kutyám a kertből, hogy kétszeresére dagadt a feje. Mint kiderült, allergiás reakció okozta – panaszolta az egyik Szolnok környéki kistelepülésen élő Orsolya, aki hosszú ideig kutatta, hol látnák el kedvencét.

– Szerencsére a történet jól végződött, a kutyus már jól van. – Előbb saját állatorvosunkat hívtam, aki máskor már többször segített, ha hét végén vagy az esti órákban volt rá szükség. Ezúttal azonban épp az ország másik végén volt.

– Az általa ajánlott kolléga sem vette fel a telefont, ezután a hatósági ügyeletest hívtam. Ott sem jártam sikerrel, ajánlották azonban a szolnoki ügyelet számát, hátha ott tudnak segíteni. Bár nem szolnokiak vagyunk, megpróbáltuk, az ügyeletes állatorvos pedig nagyon rendes volt, fogadott bennünket.

A hatósági állatorvosi ügyelet valóban nem azonos a magán-állatorvosi ügyelettel, a feladata az, hogy munkaszüneti napokon biztosítsa az állatszállítások, a húsvizsgálat és bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző állatbetegségek bejelentésének lehetőségét.

A sürgősségi ellátás biztosítása az állatorvosok esetében törvényileg nem kötelező. Azt önként vállalják a rendelők, így a doktortól függ, fogad-e bennünket hétvégén beteg kedvencünkkel.

A megyeszékhelyen azonban 2015 nyarától az önkormányzat anyagi támogatásával szolnoki állatorvosi ügyeletet indítottak, amely igen kedvező fogadtatásra talált mind az állattartók, mind az orvosok körében. Így az ügyelet fenntartását azóta is támogatja a város.

Forrás: Shutterstock

– A kollégák visszajelzése alapján elmondható, hogy az ügyelet működése indokolt, mert jobbára valóban sürgősségi, illetve azonnali ellátást igénylő esetekkel találkoznak – tudtuk meg dr. Péter István állatorvostól, aki maga is részt vállal az ügyeletből.

– Ráadásul nagyban segíti a munkánkat, hogy az ügyeleti rendszert a város is támogatja, biztosítja a készenléti díj fedezetét. Jelenleg nyolc-kilenc állatorvos között oszlik meg az ügyelet, amely valóban elsősorban elsősegély jellegű.

– Elsősorban elletéssel kapcsolatos gondok esetén vagy baleseti sebeknél szoktak keresni bennünket. Adott esetben – főként a lágyrészeket érintő műtéteknél – bármelyikünk tud segíteni, aki épp ügyeletben van, illetve mindannyian tudjuk, hová érdemes továbbküldeni kisállatkórházba azokat a házi kedvenceket, amelyek csontsebészeti ellátást igényelnek.

Fontos ugyanakkor, hogy ez az ügyelet nem jelent egész hétvégére szóló, éjjel-nappali készenlétet. Mivel szombaton délelőtt több kolléga is rendel még, az ügyelet ezen a napon 13 órakor kezdődik, és a hétvége mindkét napján este hatig tart. Az ügyelet telefonszáma: 20/346-1988.

Minden érintett elégedett

A városvezetés szerint szintén beváltotta a program a hozzá fűzött reményeket: – Nem volt kérdés, hogy önkormányzatunk anyagilag is segíti az ügyeletet. Külön öröm, hogy rendkívül pozitív az állatorvosok hozzáállása is, ami az alapja a sikernek. Mivel városunkban egyre többen tartanak kisállatot, így nagyon fontos, hogy sürgős esetben biztonságban tudják kedvencüket – hangoztatta korábban Szalay Ferenc polgármester.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!