JÖN A BABA

2017.10.15. 18:45

Családalapítás külföldön? – ez a szolnoki pár bevállalta

Ma már mindenkinek van legalább egy közeli ismerőse, aki az utóbbi években elindult, hogy külföldön találjon szerencsét. Fiatalok, idősebbek, komplett családok költöznek ezer kilométerekkel odébb a jobb megélhetés reményében. Na, de mi van akkor, ha az eredetileg tervezett néhány hónap sok évig is elhúzódik? Tetézem, mi a teendő, ha egy fiatal pár külföldön szembesül az égi áldással: jön a baba?!

Németh István és Horváth Erika már nagyon várják a kisbabát.

Forrás: Beküldött fotó

A címben ugyan szolnoki család szerepel, de Szolnok már csak a szülővárosuk, hiszen több éve, hogy Angliában élnek és dolgoznak. Azért azt nem árt hozzátenni, hogy mindegy, hány hosszú éve élik külföldön mindennapjaikat, amikor repülőre szállnak, hogy meglátogassák családjaikat, ők is azt mondják, hazajönnek...

Horváth Erika és Németh István évek óta együtt élnek, ráadásul egy helyen is dolgoznak Stourbridge településen, Birgmingham mellett. A csodás szerelmi történet majdhogynem élethosszig nyúlik vissza, hiszen Erika és Pisti a lány bátyján keresztül ismerték meg egymást még gyermekkorukban.

Amikor Pisti Angliába költözött, hogy több étterem konyháját is irányítsa, már heves érzelmeket tápláltak egymás iránt. És mit tesz a szerelmes szív, hogy csökkentse fájdalmát, amiért nem lehet a párjával?

Követi választottját.

Így pár hónappal később már Erika is kint, ugyanabban az étteremben kereste a kenyerét, miközben szinte egész nap együtt lehettek.

Na, de ugorjunk előre néhány évet ezév nyarára, amikor Erika rettegve tartotta a kezében azt a terhességi tesztet, ami egy életre átírta mindkettőjük sorsát.

– Amikor megláttuk, hogy a teszt pozitív, nagyon megijedtünk. Úristen, most mi lesz, megváltozik minden... Iszonyatos kétségbeesés lett úrrá rajtunk, de szerencsére nem tartott sokáig. Pisti megnyugtatott, hogy minden rendben lesz, hiszen bármit megtesz a családunkért, hogy bennünket biztonságban és boldogságban tudhasson – kezdte Erika a történetet.

– Mind a ketten erre törekszünk és úgy érzem, most jobban összedolgozunk, mint valaha. Egy csapat vagyunk, segítünk egymásnak – fűzte hozzá Pisti.

Erika most tart a terhessége 21. hetében és már azt is eldöntötték, hogyan hívják majd az ifjú földlakót.

– Németh Noel lesz a neve, a második nevét pedig Pistinek kell megálmodnia. A kezdeti ijedtségnek mára nyoma sincs... Hihetetlenül boldoggá és büszkévé tesz a tény, hogy februárban életet adhatok szerelmünk gyümölcsének.

– Amikor érzem Noel mocorgását, mindig az jut eszembe, hogy pont úgy „vergődhet” most anya pocijában, ahogyan én is szoktam, mikor nem találok megfelelő alvási pozitúrát az ágyban – nevet Erika, aki azt is elmondta, hogy hamarosan útnak indul az első bevásárlásra a kicsinek.

Németh István és Horváth Erika már nagyon várják a kisbabát.
Forrás: Beküldött fotó

– Mindenki tudja, hogy a terhesség bizony a kismama erős hangulatingadozásával jár, de belegondolva elég mókás, ha éppen egy poén utáni nevetőrohamom közben meglátok az utcán egy aranyos kiskutyát, egy másodperccel később meg már potyognak is a könnyeim meghatódottságomban – meséli nevetve Erika.

– Itt a legnagyobb segítsége egyébként egy külföldi kismamának, hogy nem kell félnie, ha nem beszéli az angolt, hiszen ha jelzi ezt az orvosoknak, találnak módot a tolmácsolásra. Nálunk erre nem volt szükség, mert az évek alatt megtanultuk úgy a nyelvet, hogy könnyen boldogulunk – kezdte a kismama a várandóssága alatt gyűjtött tapasztalatait.

– A legfontosabb, hogy Angliában is regisztrálva legyünk a körzeti orvosnál (odakint csak local GP). Ezután legalább négy hét telik el, mire a háziorvos a szülésznővel együtt kijelöl egy időpontot az első vérvételre, ultrahangra és elbeszélgetésre. Bármi probléma felmerül, ettől függetlenül soron kívül fogadnak.

– Kaptam egy zöld könyvet, melyben mindent dokumentálnak a terhességről, ezért ezt magammal kell vinnem a vizsgálatokra. A terhesség alatt itt legalább harminc szülésznővel találkozik a kismama, viszont ezek között már ott van az a kiválaszott szülésznő is, aki világra segíti a babát – folytatta Erika.

– Elmondták, hogy ha mindent rendben találok a terhességem alatt, gyakorlatilag nem is kellene bejárnom az orvoshoz. A legfontosabb hogy tartsuk a kapcsolatot a szülésznővel, havi egyszer találkozzunk, hogy testileg, lelkileg mindenre felkészíthessen, ami a várandósággal és a szüléssel jár.

– Az kétségtelen, hogy a szülésznők és doktorok nagyon segitőkészek, kedvesek, hozzájuk fordulhatunk, bármikor és bármiről legyen is szó – zárta a gondolatot a lány.

Ezek után természetesen nem maradhatott el az a kényes téma, amiről minden külföldön élő és dolgozó magyar csak fájó szívvel képes beszélni.

– Ami a leginkább elszomorít, hogy sajnos nem tudjuk megosztani ezt a boldogságot a családjainkkal, csak nagyon ritkán a Facebook-on. Évente csak pár alkalommal látogathatunk haza Magyarországra, ami Noel születése előtt már valószínűleg nem jön össze.

„Amint kicsit nagyobb lesz a fiunk, az első dolgunk lesz, hogy hazavisszük Magyarországra.”

– Nagyon fáj, hogy nem lehetünk együtt az otthoniakkal. Ezt már nehezen tudom könnyek nélkül elmondani, mert szörnyen hiányoznak...

Borda Zsanett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!