Szolnok

2017.08.22. 07:15

Egy előadás, ami a szolnoki fiataloknak szól

Különleges előadás készül a Város Napjára, az egyórás musical minden ízében szolnoki. A zeneszerző, a szereplők, a produkciót segítő művészek, és maga a történet is a városhoz köthetőek, mondanivalója a család, és a szülőváros szeretetéről szól.

A tánckoreográfiákat próbálják a szereplők, a darabban többfajta zenei stílus is megjelenik majd

Fotó: Fodor Orsolya

Van, aki a széket pakolja, és olyan is, aki már bemelegít – táncpróbára készülnek a fiatalok az Aba-­Novák Agóra kamaratermében. Mind a tizenöten szolnoki kötődésűek, itt élnek vagy itt tanultak, például Balogh Tamás Zsolt is, aki a főszereplő, Ádám karakterét alakítja.

– Nagyon szegény családban nő fel, szeretne jobb körülményeket, ezért kiutazik Londonba dolgozni, de végül a honvágy hazahívja, Szolnokra – foglalja össze szerepét a fiatal, akinek nem ismeretlen a színpad, már tizenhárom évesen játszott a Légy jó mindhalálig című produkcióban, a Szigligetiben.

Azóta több amatőr darabban szerepelt, szeretne színész lenni, így nagyon boldog volt, amikor őt választották a szerepre.

A tánckoreográfiákat próbálják a szereplők, a darabban többfajta zenei stílus is megjelenik majd
Fotós: Fodor Orsolya

– Én is éppen abban az életkorban, élethelyzetben vagyok, mint Ádám. Idén érettségiztem, ahogy a karakter is, most éppen abban a fázisban vagyok, hogy elkezdtem azon gondolkodni, mennyi pénzem van.

„Elkezdtem dolgozni. Én is kezdek rájönni, hogy a barátok és a család is sokkal többet számít, mint eddig gondoltam”

– teszi hozzá.

Bár abonyi, de a szolnoki Széchenyi gimnázium dráma tagozatán végzett az Ádám édesanyját játszó Juhász Kitti.

– Az édesanya karaktere egy igencsak reális szerep a mai világban. Egy elvált nő, aki egyedül neveli két gyermekét.

„Ez a szerep megmutatja, hogy egy nőnek, egy édesanyának milyen nehéz dolga van manapság”

– Ő csak terelgetné a fiát, de az életben maradásért vívott harc miatti feszültség okán ezt nem úgy érzékeli a gyerek, ahogy azt az anyuka szeretné.

A fiatal lány a Szolnok Hangja tehetségkutató versenyen már bizonyított, így kapta meg a lehetőséget a szerepre. Ez a produkció volt az elindítója magának a darabnak is – tudtuk meg Szekeres Sándor producertől.

Fotós: Fodor Orsolya

– Arra gondoltam, hogy ezeket a tehetséges fiatalokat nem szabad hagyni elkallódni, egy musicalt kellene velük csinálni. De ha musical, akkor legyen valamilyen szolnoki vonatkozása. Beszéltem Kiss Józseffel, a Szigligeti Színház művészeti vezetőjével, hogy mit szólna hozzá, ha írna nekem egy darabot, egyetlen kikötésem volt, hogy annak abszolút szolnokinak kell lenni.

– Szolnokon játszódjon, napjainkban, és a szolnoki fiatalok számára szóljon a történet. Tetszett neki az ötlet, el is készítette a szövegkönyvet. Az elején még úgy volt, hogy már meglévő számokat illesztünk be a darabba, de időközben sikerült megismerkedni egy nagyon tehetséges szolnoki zeneszerző fiatallal, aki vállalta a zenei betétek elkészítését.

– Tehát létrejött egy olyan olyan darab az Aba-­Novák Agóra segítségével, amely szolnoki történet, szolnoki fiatalok játszanak benne, szolnoki a zeneszerzője. A darab fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, személyesen Balog Zoltán miniszter, a pénzügyi hátteret Bene Ildikó országgyűlési képviselő közreműködésével sikerült megteremteni.

– A fiatalok ugyan amatőrök, de minden egyéb profi. A rendező, Dósa Mátyás, munkatársa, Vándor Attila, a darabban három szerepet játszó Ónodi Gábor, Kinczel József koreográfus, a darab énekkorrepetitora, Rimóczi Mónika, és minden egyéb körülmény: hang- és fénytechnika.

„Szerettem volna egy olyan darabot létrehozni, ami nem iskolai darab, hanem komoly, nagyszínházi produkció”

– tette hozzá a musical ötletgazdája.

– Ez egy nagy feladat és kihívás számomra, hiszen Budapesten ugyan már rendeztem, Szolnokon viszont még most mutatkozom majd be – mondta Dósa Mátyás színész, a darab rendezője.

– Nekem is, mint ahogy a Szigligeti Színháznak is célkitűzés az, hogy a fiatalokat is becsábítsák a színházba, vagy nézőként vagy színészként, de a fiatalok kerüljenek közelebb a kultúrához. Ezért vállaltam.

– Tudtam, hogy kikkel fogok együtt dolgozni, hiszen szabad kezet kaptam, én választhattam ki a kollégáimat. Viszont iszonyatosan nehéz egy ilyet megszervezni, én színészként tudom a feladatomat, tudom, hogy mikor hol kell lennem, más színészként dolgozni, és más az, amikor az ember fiatal, még iskolába jár, és egyéb más kötelezettségei vannak, ami teljesen természetes.

A bemutatóig még két hét van, a rendező azt mondja, ez lesz a legaktívabb szakasza a próbálnak, a díszlet, a jelmez, és a profi táncosok ugyanis még most fognak érkezni, a produkció ezekben a hetekben áll igazán össze.

Bizony, odakint sincs kolbászból a kerítés

– A darab témája egy társadalmi problémát feszeget, egy szolnoki fiatal kimegy Londonba szerencsét próbálni, jobb pénzkereset érdekében, hátrahagyja a családját.

– Megszakít mindenféle kapcsolatot, ami idekötötte Szolnokhoz, de kiderül, hogy nem kolbászból van a kerítés ott kint, különböző atrocitások érik, végül átértékeli a dolgokat, és amikor hazatér, színesebbé válik neki Szolnok, és rájön, hogy a szíve mégiscsak haza húzza – foglalja össze a darab történetét a rendező, Dósa Mátyás, a Szigligeti Színház színésze, aki sejtelmesen hozzátette, a tanulságot már mindenki döntse el maga.

A tanulságot pedig mindenki levonhatja, aki megnézi a darabot szeptember másodikán, a premier este nyolc órától az Aba-Novák Agóra előtt felállított színpadon, rossz idő esetén a kulturális központ nagytermében lesz.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!