SZOLNOK MÚLTJÁRÓL

2017.09.24. 10:30

Egy szolnoki szecessziós épület rövid meséje: a Baross utcai Meggyesi ház

A szolnoki főposta mellett, a vasút felőli oldalon áll egy valaha szép, egyemeletes szecessziós épület.

A Baross utcai Meggyesi ház mai képe

Minősítését az indokolja, hogy nálunk egy ostoba szokásnak köszönhetően valamelyik felújításkor gondosan eltüntették egykori díszítéseit, csak itt-ott adtak hírt magukról a lepergő új vakolat alól.

A házat Meggyesi József építette bérházként 1912-ben, de személyéről sajnos ennél többet nem sikerült megtudni. Építési engedélyét 1912. március 19-én kérelmezte a magát Baross u. 2503 sz. alatti háztulajdonosként meghatározó Meggyesi József. A Sipos István szolnoki építőmester által készített terveken keskenyebb a homlokzat, a mai nyitott erkély sincs rajta.

A későbbi bővítés valószínűleg a postaépítkezéshez kötődő telekkiigazítás eredménye lehet. Mindenesetre 1912-ben még egy Krámer nevű úr és Horváth Sándor voltak a szomszédjai az utcavonal miatt elég nehezen beépíthető, szabálytalan alakú telken álló háznak, melynek lakhatási engedélyét 1912. szeptember elsején vehette kézhez a gazdája.

Utcai földszintjén a ma is meglévő, kis toronnyal ékített zárt erkély alatt három üzlet sorakozott, mögöttük egy szobával. Mellettük balról volt az épület bejárata. Alatta pince húzódik, amiben egy műhely és hat pincehelyiség volt, az emeletet egy nagy méretű, ötszobás, emellett konyhával, kamrával, cselédszobával, fürdővel ellátott lakás uralta.

Érdekessége a háznak, hogy Meggyesi a főépülettel együtt egy hátsó udvari toldaléképületre is kért és kapott engedélyt, ami a tervrajz szerint inkább fatornácos falusi háznak, mint nagyvárosi hajléknak nézett ki. Két szobája, kamrája és előszobája mellett furcsa módon két konyha csatlakozott hozzá.

A Baross utcai Meggyesi ház mai képe

Gondosan készült tervrajza arról is eligazít bennünket, hogy bizonyos kényelmi vagy inkább higiéniai körülményei egy fokozattal lejjebb álltak, mint az utcai lakásé, mert a terven egyértelműen felismerhető a manapság már csak inkább a falusi turizmus hívei által értékelt pottyantós helyiség képe is.

A ház eredeti homlokzati képe szimmetrikus volt, emeletén a középső zárt erkélyt jobbról, balról egy-egy nagy méretű ablak határolta.

Az első emelet alatt és a tető kezdeténél párkányok tették mozgalmasabbá az összképet.

A Meggyesi ház háború előtti történetéről sajnos ennél többet nem sikerült megtudni. Később szokás szerint államosították.

Most az idők során némileg megváltozott képpel emlékeztet a régi Szolnok főutcájának szép épületére.

Szathmáry István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!