JÁSZSÁG

2018.01.18. 20:00

Úgy tűnik, végre nem lopják akkora tételben a fát

Évekkel ezelőtt már-már megszokottá vált a kép télidőn, hogy az utak mentén fával megrakott kerékpárokkal jó néhányan tartottak a határból a települések felé. Az elmúlt években sikerült visszaszorítani a falopásokat, de a jászsági polgárőrök továbbra is rendszeresen járőröznek.

Banka Csaba

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Épp tegnap este is feltartóztattunk egy fával megrakott kerékpárját toló helybélit – mondta érdeklődésünkre Kisbódi Gáspár, a jászjákóhalmi polgárőrség vezetője –, de ez alkalommal is csupán arról volt szó, hogy az egyik rászoruló család tagja fakitermelés után elhagyott gallyakat gyűjtött össze a tulajdonos engedélyével, egy adott területről.

A polgárőrparancsnok elmondta, hogy mostanság általában ez a jellemző. Némi félreértést szokott okozni az, hogy a tulajdonosokkal csak szóban egyeznek meg az érintettek, így nem mindig egyértelmű, hogy mire is szólt az engedély.

Az illegális fakivágások száma is visszaesett. Ha mégis megtörténik, a tolvajok ilyen esetekben nem kerékpárral járnak, hanem személyautóval, és nagyobb tétellel próbálkoznak. Ebben a szezonban az esetek száma nem érte el a tízet.

– Nagy segítséget jelentene a polgárőrség, de úgy vélem, a rendőrség számára is, ha a tulajdonosok, a lakosság azonnal jelezné felénk, ha falopásra gyanakszik. Néhány nappal az eset megtörténte után ugyanis már nehezen követhető vissza, hogy mi történt – mondta Kisbódi Gáspár.

– Nem akarom elkiabálni a dolgot, de a szentandrási határban egyáltalán nem jellemző a falopás – mondta Banka Béla, a jászszentandrási polgárőr egyesület elnöke.

Hozzátette, hogy rendszeresen megszervezik az erdőtulajdonosok a kitermelést követően a gallyak gyűjtését, de ilyenkor sem kerékpárokkal tolják el az érintettek a fát, hanem lovas kocsikkal viszik, vagy épp utánfutókra pakolják.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

A térségben sok tolvajt csíptek nyakon az elmúlt években a rendőrök, ami mindenképpen komoly visszatartó erőt jelent manapság is – derült ki a jászapáti polgárőrök vezetője, Elekes Ferenc szavaiból.

Ebben a szezonban nem is érkezett jelzés, hogy kerékpárral fát toló helybélieket látnának. Egyértelműen visszaesett a falopások száma – tudtuk meg.

A járőrszolgálatot természetesen fenntartják a város bel- és külterületén egyaránt.

Segített a tűzifaprogram

A polgárőrök szerint sokat segített a helyzet normalizálásában, hogy a rászorulók számára a szociális tűzifaprogramokkal legális lehetőséget teremtettek arra, hogy legális úton juthassanak tűzifához a családok.

Ha ugyanis a gyerekek azért sírnak, mert fáznak, akkor a felnőttek megtalálják a módját, hogy fához jussanak, és a legjobb járőrszolgálat is kevés, hogy visszaszorítsák a lopásokat.

Sok esetben az segít, hogy az önkormányzatok a közmunkaprogramok keretében kitermelt fát is a rászorulókhoz juttatják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!