SZOLNOK

2018.01.18. 17:30

Zajlik a kutyanépszámlálás Szolnokon – van, aki tizenöt kutyus gazdija

Alighogy tavaly év vége közeledtével befejeződött a kutyák veszettség elleni védőoltása Szolnokon, máris megkezdődött a két hónapig zajló városi ebösszeírás. Manapság már az összegzés zajlik. Több négylábút regisztráltak most, mint legutóbb.

Mészáros Géza

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az öt évvel ezelőtti „kutyanépszámlálás” óta csaknem megduplázódott a városban a négylábú kedvencek száma, papíron mindenképpen.

A 2012 előtti nyilvántartásban ugyanis még alig kétezer eb szerepelt, míg a mostani statisztika azt mutatja, hogy közel hatezer kutyát tartanak a helyiek.

A rendelet szerint a megyeszékhely kutyatartóinak hagyományosan ebenként egy adatlapot kellett kitölteni, és azokat az önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

A város nem tervezte az ebrendészeti hozzájárulás, az ebadó bevezetését. Az összeírás célja kizárólag a törvényi előírásnak való megfelelés volt.

Dénes Gábortól, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának vezető főtanácsosától az adatgyűjtéssel kapcsolatosan megtudtuk, hogy a tavaly október 1-től november 30-ig tartó ebösszeírás kapcsán jelenleg kilencvenkilenc százalékos adatfeldolgozásnál tartanak.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

Azaz a beérkezett adatlapok döntő hányadát már feldolgozták. Ezek alapján pedig már képet alkothatunk arról, ki mennyi ebet tart, milyen fajtákat, s a megyeszékhely melyik részében.

A számok azt mutatják, hogy – hasonlóan, mint az utóbbi években megszokottá vált – 2017-ben is nőtt a chippel ellátott és beregisztrált kutyák száma a megyeszékhelyen.

Az eddigi adatok szerint 4960 ebtartó 5960 négylábút jelentett be, s ez mintegy hatszázzal több a tavalyi számnál.

Egyre többen akadnak, akik egynél több kedvencet regisztrálnak. Sokan vannak például öt-hat kutyussal, de volt magánszemély, aki tizenöt ebet vetetett lajstromba.

Kiderült, a szolnokiak hatvan százaléknyi keverék ebet tartanak, az állatok negyven százaléka törzskönyvezett fajta. Közülük a kistestű szobakutyák – csivava, yorkshire terrier, bischon bolognese – számítanak a legnépszerűbbnek és egyre több az ivartalanított kutya.

Érdekesség, hogy a családi házas, kertes övezetek mellett egyre többen tartanak ebet lakótelepeken, tömbházakban.

Tízből kilencen kitöltötték az adatlapot

Amint a főtanácsos elmondta, a mostani adatlapokat az országos adatbázissal összevetve, egyébként az is kiderül, hogy a szolnokiak igen törvénytisztelőek.

Hiszen a becslések szerint az érintettek mintegy kilencven százaléka kitöltötte a szükséges nyomtatványokat. Akadnak azonban továbbra is olyanok, akik elmulasztják kötelezettségüket, ennek pedig járványügyi kockázata is van – tette hozzá Dénes Gábor, a városüzemeltetési osztály vezető főtanácsosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!