TISZAKÜRT/CSERKESZŐLŐ

2017.09.22. 17:27

Eltűnt a tiszakürti bekötőút

Felszedték a tiszakürti bekötőutat. Vajon végleg elbúcsúzhatnak a környékbeliek ettől az útszakasztól? Talán nem volt annyira váratlan a tiszakürti bekötőút „eltűnése” a környékbelieknek, sokáig mégsem gondolták komolyan, hogy egyik reggel arra ébrednek: volt út, nincs út.

Ez a kép tárult egyszer csak a helyiek szeme elé

Fotó: Joó Zsuzsa

– Szeptember közepén lezárták az utat, sokáig azt se tudtam, miért. Gondoltam, talán felújítják… – meséli egy tiszakürti lakos, Attila.

„Aztán a héten mit látok? Felszedték az egész utat, egy mélyedés van a helyén!”

– Ez nem felújításnak tűnik – teszi hozzá, miközben tekintetével elbúcsúzik a Rávágyin keresztül Tiszakürtre vezető egykori úttól. Pontosabban annak helyétől.

– Valaha én is sokat jártam arra, meglátogattuk keresztanyámékat, nagyszüleim sírját, vagy csak beszaladtunk az ottani boltba. De erre jártunk fiatalon diszkóba, meg a Tiszazugi Napok rendezvényeire. Cserkeszőlőből, a Nyomás-dűlőből sokkal közelebb volt ezen az úton közlekedni, mint a hosszabb kövesen!

– Akkortájt ugyanis ez még földút volt, valamikor a hatvanas években kapott szilárd burkolatot – idézi fel Illési Sándor László, Cserkeszőlő alpolgármestere, akit többen is megkerestek a kérdéssel: mi lesz ezzel az úttal?!

– Felvetésük jogos, hiszen ez idáig sokan használták a bekötőutat, még az iskolabusz is erre járt. Mivel Tiszakürt bogarasi része sűrűn lakott, rengeteg kerékpáros is ezen közlekedett Csépára vagy éppen Cserkére. Most kerülőúton kell közlekedni: vagy Tiszaug vagy Tiszainoka felé kell venni az irányt, ami plusz öt-hat kilométert jelent biciklisnek, autósnak, traktorosnak egyaránt.

Ez a kép tárult egyszer csak a helyiek szeme elé
Fotós: Joó Zsuzsa

Tiszakürt polgármester asszonya, dr. Kiss Györgyné szintén megerősítette az információt: ez a bekötőút valóban végleg megszűnik, de a helyzet ennél árnyaltabb. A régi, rossz állapotút bár valóban felszedték (így nem az idő eszi meg), de helyette másfél-két év múlva – pár tíz méterrel odébb – egy új nyomvonalút építenek, eltolva a part irányába.

Megtekintve a NIF tervrajzát az M44-es út építkezésével kapcsolatosan, valóban jól látható a leendő új út és egy új csomópont is. Megnyugtató lehet a környékbelieknek, hogy a szóban forgó, már felszedett út csatlakozása a 44-es főúthoz korábban kifejezetten balesetveszélyes volt.

A tervrajz szerint viszont ez megszűnik, ugyanis egy felüljárót építenek, mely az M44-es út felett halad át, Csépa irányába. Így – bár valóban másfél évig nélkülözni kell a rövid bekötőutat – két év múlva egy teljesen új, biztonságos felüljáróval ellátott úton haladhatnak Tiszakürt vagy Csépa felé.

Egyelőre csupán a vágy maradt

A kunszentmártoniakat továbbra is a városukat elkerülő út, illetve az ipari parkhoz vezető bekötőút építése érdekli jobban. Pontosabban a nem megépítése.

Ahogy arról korábban már írtunk: az eredeti tervektől eltérően, nem lesz se bekötőútja, se elkerülő útja Kunszentnek. Bár az önkormányzat számos alkalommal kérte a tervek felülvizsgálatát, csak annyi ígéretet kapott a szakminisztériumtól, hogy a kormány negyedévente felülvizsgálja kérésüket, és ha lesz anyagi lehetőség, egy új terv alapján teljesíti a város lakosainak kérését.

Wenner-Várkonyi Attila polgármester tegnap lapunknak azt mondta: bár már két negyedév is eltelt, a kormányzat eddig nem változtatott álláspontján, így a kunszentieknek csak a remény maradt, hogy valaha megépülhet az említett két útjuk.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!