Tábor kicsiknek és nagyoknak

2017.08.22. 13:58

Görénysétáltatás, csillagles, bátorságpróba: ilyen egy nyár az erdei suliban

A Nefag Zrt. város­széli parkerdője paradicsomi környezetet biztosít a nyári táborok számára.

A szabadtéri programokat nagyon élvezték a gyerekek

Fotó: Mészáros János

A nyár folyamán egymást váltották a turnusok, s összességében több száz gyermek töltött hosszabb-rövidebb időt az Erdei Művelődési Ház által szervezett programokon.

– Meglehetősen korán kezdődött nálunk a nyár, hiszen már májusban is többnapos erdei iskolai kirándulásokat töltöttek nálunk iskolai osztályok – tudtuk meg Csikós Eszter erdei iskolai oktatótól.

– A vakáció kezdetével pedig megkezdődtek az igazi szünidei programok. Két héten ottalvós táborokat szerveztünk, másik négy turnusban pedig napközis rendszerben vártuk a gyerekeket.

– Mi rendeztük a Kaán Károly Természetismereti Verseny résztvevőinek jutalomtáborát is, amely nyilván speciálisabbnak számított. Itt terepgyakorlatok, távcsöves csillagles, hajnali vadles, madárgyűrűzés és megannyi más érdekes feladat várta a gyerekeket, akik természetesen nagyon élvezték mindezeket.

– A többi héten már „laikusok” számára szerveztünk könnyedebb táborokat, de persze azok is kötődtek környezetünkhöz, a természethez, az állatparkhoz.

A zootábor résztvevői nagy örömmel etették az állatokat, gondozták a lovakat, sétáltatták a görényeket, a túlélőtábor lakói pedig megtanulták az egyes gyógynövények felismerését, magasles építését, de persze fára is másztak.

A szabadtéri programokat nagyon élvezték a gyerekek
Fotós: Mészáros János

A tapasztalatok szerint az egyik legkedveltebb napirendi pontnak minden héten a bátorságpróba számított, ezt mindig nagyon várták a gyerekek, korosztálytól függetlenül. Sőt, a kisebbek talán még bátrabbnak is bizonyultak, mint nagyobb társaik. A táborokban egyébként igen sok a visszatérő vendég.

Elsősorban persze Szolnokról és a környékbeli településekről érkeznek a gyerekek, de Budapestről például minden esztendőben jelentkezik egy kisfiú. S aki egyszer eltölt néhány napot valamelyik táborban, biztosan megfogadja, hogy jövőre is visszatér.

– A nyári táborozási időszak erre az évre már lezárult, most számunkra is néhány hetes pihenő következik – tette hozzá Csikós Eszter.

– Hamarosan azonban kezdődik az új tanév és vele együtt az újabb erdei iskolai programok is, melyekre már előre bejelentkeztek a iskolák és óvodák.

Sz. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!